Bigos szlachecki według Magdy Gessler: przepis idealny na święta i nie tylko! [WIDEO]

Bigos szlachecki według Magdy Gessler: przepis idealny na święta i nie tylko! [WIDEO]

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Bigos szlachecki według Magdy Gessler powinien być dość kwaśny i wzbogacony aromatem śliwek oraz grzybów

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 240 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Bigos szlachecki według Magdy Gessler ma być dość kwaśny, aromatyczny, z dodatkiem śliwek wędzonych, grzybów i dziczyzny. Sprawdź, jak zrobić pyszny bigos według Magdy Gessler.

Składniki

  • 50 dkg kiszonej kapusty

  • 35-40 dkg słodkiej (białej) kapusty

  • 2 średnie lub 3 małe cebule

  • 6-8 śliwek wędzonych (najlepiej nowosądeckich)

  • 1 łyżeczka słodkiej papryki

  • 40 dkg różnego rodzaju mięsa (powinna się w nim znaleźć dziczyzna)

  • 2 kiełbaski z dzika (albo wieprzowe, jeśli nie uda się dostać)

  • 6-8 kapeluszy suszonych borowików

  • szklanka zagotowanego kwasu z kapusty

  • olej rzepakowy

  • słonina lub przerośnięty boczek do wyłożenia garnka

  • przyprawy: sól, pieprz, olej rzepakowy, liście laurowe (2-3), ziele angielskie (2-3), ziarenka jałowca (3-4), cukier (do smaku), kminek (1-2 łyżeczki) – ułatwi trawienie

Przygotowanie krok po kroku:

  • Borowiki opłukać, zalać ciepłą przegotowaną wodą, zostawić na noc lub przynajmniej kilka godzin do namoczenia. Namoczyć również śliwki, tak by trochę zmiękły. 

  • Mięso pokrojone w kostkę obsmażyć na niewielkiej ilości oleju w głębokiej patelni, chwilę poddusić. Kiszonej kapusty najlepiej w ogóle nie płukać, chyba że jest bardzo kwaśna - wtedy wystarczy jeden raz. 

  • Słodką kapustę drobno poszatkować (bez zewnętrznych liści i grubych głąbów).

  • Drobno posiekać cebulę i zeszklić ją na patelni po mięsie, Dodać przyprawy, chwilę przesmażyć, dodać kiszoną kapustę, zagotować, można dodać trochę wody.

  • Słodka kapustę włożyć do dużego garnka, doprawić kminkiem, dodać mięso i chwilę gotować pod przykryciem – kapusta szybciej zmięknie. Dodać posiekane borowiki i śliwki wraz ze wszystkimi płynami, w których się moczyły. Gotować, co jakiś czas mieszając.

  • Przygotować osobny garnek - najlepiej wyłożyć go słoniną albo przerośniętym boczkiem. Dzięki temu zyskamy gwarancję, że bigos się nie przypali! Umieścić w nim zawartość patelni oraz garnka z kapustą. Dolać zagotowany kwas z kapusty, doprawić solą i pieprzem do smaku, ewentualnie posłodzić. Gotować 2-2,5 godziny, często mieszając.

  • Bigos szybko schłodzić, codziennie gotować przez około 30 minut. Bigos jest najlepszy po 4-5 dniach gotowania. Gotowy bigos tradycyjny możemy zamrozić lub przełożyć do szczelnie zamykanych słoików. Do ugotowanego bigosu możemy podczas każdego odgrzewania dodać kawałek świeżej kiełbasy, ponacinanej jak do smażenia. W trakcie odgrzewania kiełbasa dobrze się ogrzeje.

tip dnia

Oprócz przepisu na świąteczny bigos bardzo ważny jest dobry garnek z grubym dnem i głęboka patelnia. Bigos zyska jeszcze lepszy smak, jeśli po Bożym Narodzeniu dodamy do niego resztki pieczonego mięsa, schabu, szynki itp. Tak naprawdę bigos jest najlepszy w sylwestra i Nowy Rok – wtedy ma najbogatszy smak.

Ocena: 3,0