Barszcz czerwony dla smakoszy: z dziczyzną i wiśniami [PRZEPIS]
2021-03-29
trudny
60 min
4
Barszcz to nie tylko ten klarowny, czyli wywar buraczany, lub ukraiński – z warzywami w środku. Przepisów na zupy, którym koloru i smaku nadają buraki, jest bardzo dużo. Proponujemy tym razem barszcz z wkładką – dla amatorów dziczyzny.
Polecamy również inne przepisy na barszcze :
Przepis na świąteczny barszcz czerwony z majerankiem
Barszcz czerwony z kulebiakiem
Przepis na świąteczny barszcz czerwony z majerankiem
Barszcz wigilijny Magdy Gessler
Wiśnie w kuchni:
Pierożki z wątróbką i wiśniami pieczone w herbacianej glazurze
SKŁADNIKI
- ½ kg dziczyzny (polecamy mięso zająca, sarnę albo dzika)
- ½ kg małych buraków
- porcja włoszczyzny bez kapusty (można zastąpić włoszczyzną mrożoną)
- 3 suszone grzyby
- 1 ząbek czosnku
- 0,75 l kwasu buraczanego
- 0,5 szklanki gęstej śmietany
- 1 żółtko
- 0,5 szklanki przetartych przez sitko wiśni (mogą być mrożone)
- przyprawy: kawałek kory cynamonu, 2 goździki, po 2 ziarenka ziela angielskiego, jałowca i pieprzu
- skórka otarta z cytryny
- cukier
- pieprz i sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Buraki trzeba umyć i upiec. Grzyby namoczyć w szklance wody.
- Mięso wkładamy do garnka, zalewamy 1 l wody i gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu, cały czas usuwając szumowiny. Dodajemy przyprawy i skórkę cytryny. Gdy mięso będzie prawie miękkie, dodajemy pokrojoną włoszczyznę.
- Gdy wszystko będzie miękkie, odcedzamy bulion do drugiego garnka, dodajemy upieczone i starte buraki oraz czosnek rozgnieciony z solą i gotujemy ok. 15 minut. Następnie wlewamy kwas buraczany i przetarte przez sito wiśnie, doprawiamy barszcz do smaku solą, pieprzem i cukrem. Na końcu wrzucamy do barszczu pokrojone w cienkie paseczki grzyby oraz mięso pokrojone w kostkę.
- Zaprawiamy barszcz śmietaną ukręconą z surowym żółtkiem (dobrze jest przed wlaniem jej do zupy zahartować ją odrobiną wywaru). Trzeba pamiętać, że barszcz podgrzewamy, ale nie zagotowujemy, bo straci kolor.