Zamiast wydawać na drogie kremy, zacznij zdrowo jeść. Ta pyszna zupa działa odmładzająco

Kremowa zupa marchewkowa z masłem orzechowym - przepyszna dawka zdrowia
Autor: Shutterstock Pyszna, lekka i odmładzająca. Taka jest ta kremowa zupa z marchewki.
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Jedzenie nie tylko zaspokaja głód. Dostarcza całą gamę witamin, minerałów i substancji odżywczych. Potrawy przyrządzone ze zdrowych składników dbają o prawidłową pracę całego organizmu, chronią przed chorobami, a nawet działają leczniczo i odmładzająco. Taka właśnie jest pyszna zupa krem z marchewki, która działa lepiej niż drogie kremy. Poznajcie sprawdzony przepis na odmładzającą kremową zupę marchewkową.

Czy zupa krem z marchewki jest zdrowa?

Kremowa zupa z marchewki jest potrawą nie tylko pyszną i aromatyczną. Można zaliczyć ją do zdrowych dań, które wykazują korzystne działanie. Głównym składnikiem tej smakowitej zupy jest tytułowa marchewka. To popularne warzywo korzeniowe jest jednym z najlepszych źródeł beta-karotenu, który w organizmie przekształca się w witaminę A. To właśnie ona odpowiedzialna jest za zdrową skórę i piękną cerę, a także dba o wzrok. Marchewka jest bogata w witaminę C, która jest niezbędna do produkcji kolagenu. Ma także właściwości przeciwutleniające i wspiera odporność. Jest niskokaloryczna i zawiera dający uczucie sytości błonnik, co czyni ją idealnym składnikiem diety odchudzającej.

Zupa krem z marchewki przygotowana według tego sprawdzonego przepisu wykazuje więc wiele korzystnych dla zdrowia właściwości. Działa niczym eliksir młodości. Sprawia, że skóra jest dobrze nawilżona, gładka i promienna, a zmarszczki są mniej widoczne. Dodatkowo wspiera zrzucanie zbędnych kilogramów, wspomaga trawienie i reguluje pracę jelit. Dzięki temu, że podaje się ją w formie kremu, składniki odżywcze są lepiej wchłaniane przez organizm.

Z czego zrobić odmładzającą zupę krem marchewkową?

Do ugotowania domowej zupy krem marchewkowej, która ma właściwości odmładzające, wykorzystuje się proste składniki. Są łatwo dostępne przez cały rok, a ich cena nie zwala z nóg. Można je kupić w prawie każdym sklepie spożywczym. To zupa roślinna, która jest bezpieczna dla wegan i wegetarian. Na liście składników nie ma ani jednego składnika pochodzenia zwierzęcego.

Wszystkie składniki, które niezbędne są do przygotowania tej pysznej i zdrowej zupy, mają pozytywne działanie. Lista produktów nie jest długa i obejmuje takie artykuły spożywcze jak:

  • marchewka
  • cebula
  • czosnek
  • woda
  • oliwa z oliwek
  • przyprawy – sól i pieprz

Jak zrobić odmładzającą zupę krem z marchewki?

Przepis na pełną smaku i zdrowia kremową zupę z marchewki nie jest skomplikowany. Ugotowanie całego garnka tego pysznego dania nie wymaga też długiego czasu. Wystarczy niecałe pół godziny, aby poznać wyborny smak i pozytywne działanie tej znakomitej zupy z marchewki. Warto zacząć ją jeść regularnie, aby już po kilku dniach zauważyć pierwsze różnice w wyglądzie.

Jak więc ugotować zdrową kremową zupę marchewkową, która działa lepiej niż drogie kremy? Najlepiej wybrać ten prosty przepis i postępować według niego krok po kroku. Zupa zawsze się udaje, świetnie smakuje i dostarcza całą gamę substancji odżywczych. Poprawia kondycję skóry i świetnie ją nawilża.

  • 1. krok – podsmażenie cebuli z czosnkiem
  • 2. krok – podsmażenie marchewki
  • 3. krok – zalanie warzyw wodą i gotowanie przez 15 minut
  • 4. krok – doprawienie zupy marchewkowej
  • 5. krok – zblendowanie zupy krem z marchewki na gładki krem

SKŁADNIKI

  • 700 ml wody
  • 4 marchewki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W garnku rozgrzać oliwę z oliwek i smażyć na niej pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać posiekany czosnek i smażyć minutę, cały czas mieszając.
  • Dodać obraną i pokrojoną na kawałki o długości około 2 cm marchewkę. Wymieszać i smażyć 3 minuty.
  • Wlać wodę i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem około 15 minut, aż marchewka stanie się miękka.
  • Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać.
  • Zupę zmiksować na gładki krem.
  • Podawać na obiad z pieczywem, grzankami, naturalnym jogurtem i świeżymi ziołami.
Beszamel: Marchew – dlaczego warto jeść marchewkę?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej