Kiedy mam ochotę na tajskie jedzenie, sięgam po ten przepis. W garnku nie zostaje nic

Kiedy mam ochotę na tajskie jedzenie, sięgam po ten przepis. W garnku nie zostaje nic
Autor: Shutterstock.com Kiedy mam ochotę na tajskie jedzenie, sięgam po ten przepis. W garnku nie zostaje nic
łatwy
15 min
3

Dieta niskokaloryczna

Szybki i lekki obiad w azjatyckim stylu? Nie ma problemu! Wypróbuj ten przepis na aromatyczną, szybką i prostą zupę krewetkowo-kokosową. Sprawdzi się na każdy dzień tygodnia, wybornie smakuje, a z jej przygotowaniem poradzi sobie każdy. Zaskocz rodzinę tym przepisem.

Azjatyckie danie w 20 minut. Ta zupa rozgrzewa żołądki i serca

To inspirowane tajską kuchnią danie jest nie tylko proste do przygotowania, ale również obłędnie smakuje. Ta zupa idealnie łączy w sobie kremowe mleczko kokosowe z pikantną pastą curry i aromatycznymi przyprawami. To błyskawiczny sposób na aromatyczne, kremowe i lekko pikantne danie.

Wszystkie składniki dokładają cegiełkę do szybkości tego dania. Krewetki gotują się błyskawicznie, dzięki czemu nie musimy stać i długo ich pilnować. Pasta curry to idealne połączenie wieli przypraw, a mleczko kokosowe nadaje zupie kremowej konsystencji w kilka chwil.

To naprawdę wspaniała i aromatyczna zupa. Jeśli jednak nie przepadamy z ostrym jedzeniem, możemy zamienić czerwone curry na żółte, a zamiast papryczki chili dodać słodką paprykę. Jeśli chcemy, by nasza zupa była bardziej sycąca możemy dodać do niej grzyby, groszek czy marchewkę. Bez problemu możemy dorzucić również makaron ryżowy czy ryż.

Jeśli masz ochotę na szybki obiad w azjatyckim stylu - ten przepis sprawdzi się doskonale. Bez specjalnych sprzętów czy umiejętności, wystarczy 20 minut.

SKŁADNIKI

  • 200–250 g krewetek
  • 1 puszka mleczka kokosowego
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 1 łyżka czerwonej pasty curry
  • 1 mała cebula lub szalotka
  • 2 ząbki czosnku
  • kawałek świeżego imbiru 
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 1 limonka 
  • garść natki pietruszki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Na oleju podsmażamy posiekaną cebulę, czosnek i starty imbir.
  • Dodajemy pastę curry i chwile podsmażamy.
  • Dodajemy bulion i mleczko kokosowe.
  • Zagotowujemy.
  • W tym czasie oczyszczamy krewetki i usuwamy ogonki.
  • Dodajemy je do zupy i gotujemy około 4 minut.
  • Dodajemy sos rybny, sok z limonki, odrobinę chili.
  • Doprawiamy do smaku solą lub cukrem.
  • Posypujemy posiekaną pietruszka.
Żurek czy barszcz biały? Która wielkanocna zupa jest lepsza?
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej