Smażony kurczak po azjatycku. Prosty i szybki obiad dla całej rodziny
2023-04-05
łatwy
30 min
4
Pastę mięsną można serwować przez cały rok. Resztki pieczonego mięsa zostają nie tylko po świętach, ale i po obiedzie w ciągu zwykłego tygodnia. To pyszne smarowidło do chleba na zakwasie, razowego czy pszennych bułeczek. Sprawdzi się na sycące śniadanie i smakowitą kolację. Pasta pysznie smakuje z krakersami czy nachos, więc można zrobić ją na domową imprezę.
Przepis na smażonego kurczaka po azjatycku
- Przyrządzenie kurczaka z patelni nie jest skomplikowane. Przepis jest łatwy i sprawdzony.
- To pomysł na szybki obiad nawet w ciągu zwykłego tygodnia. Soczystego kurczaka w sosie robi się w pół godziny.
- Na liście składników są produkty, które łatwo kupić bez względu na porę roku. Octu ryżowego, oleju sezamowego czy słodkiego sosu chili szukajcie w działach z artykułami kuchni świata.
- Jeżeli nie lubicie zbyt ostrych potraw, zamiast chili możecie dodać zwykłą czerwoną paprykę pokrojoną w drobną kostkę.
- Mięso z udek kurczaka zastąpi pierś.
Z czym podawać smażonego kurczaka po azjatycku?
Kurczak przyrządzony według tego przepisu doskonale sprawdzi się na obiad. Aby posiłek był kompletny, warto zaserwować do niego ryż lub makaron ryżowy. Sprawdzi się też surówka z kapusty czerwonej lub kiszonej. Gotowe danie można posypać posiekanym szczypiorek lub sezamem.
SKŁADNIKI
- 8 udek kurczaka bez kości i skóry
- 2 papryczki chilli
- 5 ząbków czosnku
- 4 cm świeżego imbiru
- 2 łyżki słodkiego sosu chilli
- 6 łyżek sosu sojowego
- 4 łyżki wody
- 2 łyżki oleju
- 3 łyżeczki octu ryżowego
- 3 łyżeczki oleju sezamowego
- 1 łyżeczka cukry trzcinowego
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ocet ryżowy wymieszać z olejem sezamowym, sosem sojowym, sosem chili, wodą i cukrem.
- Kurczaka pokroić na mniejsze kawałki i doprawić solą i pieprzem z obu stron. Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim mięso, aż zacznie się rumienić. Często mieszać
- Dodać posiekany czosnek, starty imbir oraz pokrojone w plasterki papryczki chili. Wlać sos, wymieszać, przykryć i dusić około 15 minut. W połowie smażenia zamieszać.
- Zdjąć pokrywkę i smażyć, aż sos się zredukuje.
- Podawać z ryżem i szczypiorem.
Papryka, czyli pieprzowiec roczny – właściwości, wartości odżywcze lBeszamell