Zamiast pomidorowej na niedzielnym rosole gotuję tę zupę. Jest pyszna, aromatyczna i szybka

Dieta bezglutenowa
Kiedyś w wielu polskich domach w niedzielę na obiad serwowano rosół, a w poniedziałek gotowało się na nim pomidorową. Tradycja przetrwała do dziś i wciąż mnóstwo osób tak robi. Jednak zamiast pomidorówki na niedzielnym rosole drobiowym można ugotować inną, ale równie pyszną zupę. Kremowa zupa z kurczakiem i szpinakiem smakuje wyśmienicie, jest łatwa i szybka. Poznajcie sprawdzony przepis.
Jaką zupę można ugotować na rosole?
Rosół to klasyczne danie kuchni polskiej. To uniwersalna zupa, na bazie której można ugotować inne dania idealne na rodzinny obiad. Zwykle rosół, który został z niedzielnego obiadu, wykorzystuje się do przyrządzenia smacznej i sycącej zupy pomidorowej. Jednak od czasu do czasu warto zrobić coś nowego. Na rosole można ugotować garnek znakomitej kremowej zupy z dodatkiem kurczaka rosołowego i szpinaku. To świetnie danie, które sprawdzi się na obiad w tygodniu. Nasyci i doda energii na resztę dnia.
Jak zrobić kremową zupę z kurczakiem i szpinakiem na rosole?
Przepis na wyborną zupę przygotowaną na rosole z dodatkiem kawałków kurczaka i świeżego szpinaku nie jest trudny. Przygotowanie zupy zajmuje około 20 minut, a wrażenia smakowe są zachwycające. Lista składników nie jest długa, a wszystkie produkty są łatwo dostępne. Podstawą jest rosół i ugotowane w nim mięso kurczaka. Wykorzystując te składniki nic się nie zmarnuje.
Jak więc ugotować pełną smaku i aromatu kremową zupę z kurczakiem i szpinakiem na rosole? Wybierając ten błyskawiczny przepis, danie uda się za pierwszym razem. Oczaruje smakiem każdego, kto go spróbuje.
- 1. krok – podsmażenie cebuli, czosnku i papryczki chili
- 2. krok – wlanie rosołu
- 3. krok – dodanie szpinaku
- 4. krok – zabielenie zupy śmietanką
- 5. krok – dodanie kurczaka z rosołu i doprawienie zupy
Jak podawać kremową zupę z kurczakiem i szpinakiem na rosole?
Znakomita zupa z dodatkiem kurczaka i szpinaku gotowana na rosole to danie, które idealnie sprawdzi się na rodzinny obiad w tygodniu i nie tylko. Zupę można podawać samą lub dodać do niej czosnkowe grzanki, które sprawią, że posiłek będzie jeszcze bardziej sycący. Sprawdzą się też kromki chleba na zakwasie. Talerze z kremową zupą z kurczakiem i szpinakiem można dodatkowo posypać posiekanymi świeżymi ziołami.
SKŁADNIKI
- 750 ml rosołu + ugotowany w rosole kurczak i marchewka
- 200 ml śmietanki kremówki 30%
- 150 g świeżego szpinaku
- 2 ziemniaki
- 1 cebula
- 1 papryczka chili
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- 1/3 łyżeczki kurkumy
- sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kurczaka z rosołu oddzielić od kości i pokroić w kostkę.
- W garnku rozgrzać oliwę z oliwek i smażyć na niej pokrojoną w kostkę cebulę, aż się zeszkli. Dodać posiekany czosnek i papryczkę chili. Smażyć minutę, cały czas mieszając.
- Wlać rosół i dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotować, aż staną się miękkie.
- Dodać szpinak. Gotować, aż liście zwiędną i nabiorą intensywnie zielonego koloru.
- Odlać kilka łyżek rosołu i wymieszać ze śmietanką. Następnie delikatnie wlać do zupy i wymieszać.
- Dodać kurczaka i pokrojoną w plasterki marchewkę. Doprawić solą, pieprzem ziołowym i kurkumą.
- Podawać na obiad z grzankami czosnkowymi lub kromkami chleba.