To moja ulubiona zupa na lato. Smak jarzynowej podkręcam tymi zdrowymi strączkami

Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Zupa jarzynowa to klasyka domowych obiadów. Najlepiej smakuje latem, kiedy świeżych i dorodnych warzyw jest pod dostatkiem. Tradycyjną jarzynową można nieco podkręcić. Aby smakowała jeszcze lepiej i była zdrowsza, wystarczy dodać do niej fasolkę szparagową. Oto prosty i szybki przepis na pełną zdrowia letnią zupę jarzynową z fasolką szparagową.
Co dodać do zupy jarzynowej, żeby była pyszna?
Letnią zupę jarzynową przygotowaną według tego sprawdzonego przepisu robi się z prostych i łatwo dostępnych składników. W tym przepisie zupę jarzynową gotuje się na bazie bulionu warzywnego. Dodaje się do niego sporo warzyw, które zawierają całą gamę witamin i minerałów. Na liście znalazła się więc marchewka, pietruszka, seler, cebula, czerwona papryka, zielony groszek i ziemniaki. Smak zupy podkręca fasolka szparagowa. Można dodać zarówno zieloną, jak i żółtą fasolkę szparagową. To właśnie to warzywo strączkowe jest sekretem wybornej letniej zupy jarzynowej ugotowanej według tego przepisu.
Jak zrobić zupę jarzynową z fasolką szparagową?
Przepis na pełną smaku, aromatu i zdrowia zupę z dodatkiem fasolki szparagowej jest łatwy. Jego największą zaletą jest czas przygotowania. Letnia zupa z warzyw jest gotowa w pół godziny. Świetnie smakuje następnego dnia po podgrzaniu. Na pewno nic się nie zmarnuje.
Zupa jarzynowa z fasolką szparagową przyrządzona według tego przepisu jest pyszna i idealnie sprawdzi się w diecie wegetariańskiej i wegańskiej. Na liście składników nie ma ani jednego produktu pochodzenia zwierzęcego. Jest lekka i niskokaloryczna, więc bez obaw można wcinać ją podczas diety odchudzającej.
Jak więc ugotować garnek pysznej letniej zupy jarzynowej wzbogaconej fasolką szparagową? Wybierając ten przepis, wszystko uda się na medal. Zupa jarzynowa zawsze wychodzi i znika w okamgnieniu. Każdy doceni jej smak i pozytywny wpływ na zdrowie.
- 1. krok – podsmażenie części warzyw na oliwie z oliwek
- 2. krok – wlanie bulionu warzywnego
- 3. krok – dodanie ziemniaków
- 4. krok – dodanie pozostałych składników i fasolki szparagowej
Kiedy wrzucić fasolkę szparagową do zupy?
W tym prostym przepisie na wyśmienitą i zdrową zupę jarzynową jednym ze składników jest fasolka szparagowa. Dzięki niej danie smakuje pysznie i zawiera jeszcze więcej prozdrowotnych składników odżywczych. Kiedy dodać fasolkę do zupy? Fasolkę szparagową najlepiej dodać na 5 do 10 minut przed końcem gotowania. Dzięki temu nie rozgotuje się, zachowa kolor, smak i wartości odżywcze. Grubsze strączki należy gotować nieco dłużej.
SKŁADNIKI
- 2 l bulionu warzywnego
- 200 g fasolki szparagowej
- 100 g zielonego groszku
- 3 ziemniaki
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 cebula
- 1/2 czerwonej papryki
- kawałek selera korzeniowego
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 liść laurowy
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- sól, pieprz
do podania:- posiekany koperek lub natka pietruszki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Obraną marchewkę, pietruszkę, seler i cebulę pokroić w kostkę.
- W garnku rozgrzać oliwę z oliwek i smażyć na niej pokrojone warzywa, aż staną się miękkie. Dodać liść laurowy i ziele angielskie.
- Wlać bulin warzywny i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem 10 minut.
- Dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotować 10 minut.
- Dodać pokrojoną na mniejsze kawałki fasolkę szparagową, pokrojoną w kostkę paprykę, zielony groszek i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić solą i pieprzem. Gotować 10 minut.
- Podawać posypaną posiekaną natką pietruszki lub koperkiem.