Przepis na tę zupę pomidorową mam od szefa kuchni. Zawsze dodaję do niej ten sekretny składnik

zupa pomidorowa z białym winem
Autor: Shutterstock Ta zupa pomidorowa ma szlachetny smak i głęboki aromat. Wykorzystaj patent szefów kuchni!
łatwy
40 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Chyba nie ma Polaków, którzy nie lubią zupy pomidorowej. Ten klasyk polskiej kuchni ma bogatą historię, która rozpoczęła się w XIX wieku. Od tamtej pory powstały tysiące przepisów na pyszne i aromatyczne zupy pomidorowe. W tym przepisie zupa z pomidorów ma wyjątkowy i głęboki smak. Wystarczy zastosować patent szefów kuchni z najlepszych restauracji, aby smakowała wyśmienite.

Co dodać do zupy pomidorowej?

W tym przepisie pyszną domową zupę pomidorową robi się na bazie bulionu warzywnego i passaty pomidorowej z dodatkiem świeżych warzyw. Sekretem jej smaku jest jeden prosty dodatek. To właśnie dzięki niemu zupa pomidorowa ma głęboki i bogaty smak. Aż trudno uwierzyć, że tak pyszną pomidorówkę można zrobić własnoręcznie w domu. Co więc dodać do zupy pomidorowe, aby smakowała jeszcze lepiej? Tajemnym składnikiem jest białe wino. To trik, który od lat stosują szefowie kuchni w najlepszych restauracjach.

Jaki jest efekt dodania białego wina do zupy pomidorowej?

Zupa pomidorowa z dodatkiem białego wina smakuje wybornie. Zyskuje szlachetny smak i bogaty aromat. Białe wino stanowi naturalny wzmacniacz smaku. Jest lżejsze niż czerwone i nie dominuje w potrawie. Sprawia, że zupa ma delikatną kwaskową nutę, a słodycz pomidorów jest bardziej wyczuwalna. Wystarczy raz wypróbować ten przepis i już nigdy więcej nie wróci się do tradycyjnej receptury. 

Jak zrobić zupę pomidorową z białym winem?

Przepis na pełną szlachetnego smaku i obłędnego aromatu zupę pomidorową z dodatkiem białego wina nie jest skomplikowany. Perfekcyjnie odpowiada na pytanie, czy pomidory i białe wino pasują do siebie. To wyśmienity duet, który zachwyci smakiem już po pierwszej łyżce tej smakowitej zupy.

Zaletą tego przepisu jest to, że czas przygotowania zupy z pomidorów z białym winem nie jest długi. W sumie to niewiele ponad pół godziny. Na liście składników nie ma wyszukanych produktów. Można je kupić w wielu sklepach przez cały rok. Jakie białe wino pasuje do zupy pomidorowej? Najlepiej wybrać wytrawne białe wino i dodać je podczas smażenia warzyw.

Jak więc ugotować kremową zupę pomidorową z białym winem? Wybierając ten prosty przepis, wszystko uda się już za pierwszym razem. Zupa z pomidorów z winem zachwyci pod każdym względem.

  • 1. krok – podsmażenie na maśle warzyw
  • 2. krok – wlanie białego wina
  • 3. krok – wlanie bulionu warzywnego
  • 4. krok – dodanie pomidorów i passaty pomidorowej oraz pozostałych składników
  • 5. krok – zmiksowanie zupy pomidorowej z białym winem na gładki krem

SKŁADNIKI

  • 500 g passaty pomidorowej
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 por (tylko biała część)
  • kawałek selera
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • 1 łyżka posiekanej świeżej bazylii
  • 1 łyżeczka masła
  • sól, pieprz, cukier

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W garnku roztopić masło i smażyć na nim obrane i pokrojone w kostkę warzywa – marchewkę, pietruszkę i seler.
  • Dodać pokrojonego w plasterki pora i smażyć około 3 minut, aż warzywa staną się miękkie. Często mieszać.
  • Wlać białe wino i smażyć około 5 minut, aż alkohol odparuje.
  • Wlać bulion warzywny, wymieszać i gotować 15 minut.
  • Dodać krojone pomidory i passatę pomidorową. Wsypać posiekaną bazylię i wymieszać. Gotować około 15 minut.
  • Doprawić solą, pieprzem i cukrem. Wymieszać i zestawić z ognia.
  • Zmiksować na gładko.
  • Podawać z ryżem lub grzankami, naturalnym jogurtem i posiekanymi świeżymi ziołami.
Beszamel: Pomidory – dlaczego są takie zdrowe?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej