Przepis na tę zupę pomidorową mam od szefa kuchni. Zawsze dodaję do niej ten sekretny składnik

Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Chyba nie ma Polaków, którzy nie lubią zupy pomidorowej. Ten klasyk polskiej kuchni ma bogatą historię, która rozpoczęła się w XIX wieku. Od tamtej pory powstały tysiące przepisów na pyszne i aromatyczne zupy pomidorowe. W tym przepisie zupa z pomidorów ma wyjątkowy i głęboki smak. Wystarczy zastosować patent szefów kuchni z najlepszych restauracji, aby smakowała wyśmienite.
Co dodać do zupy pomidorowej?
W tym przepisie pyszną domową zupę pomidorową robi się na bazie bulionu warzywnego i passaty pomidorowej z dodatkiem świeżych warzyw. Sekretem jej smaku jest jeden prosty dodatek. To właśnie dzięki niemu zupa pomidorowa ma głęboki i bogaty smak. Aż trudno uwierzyć, że tak pyszną pomidorówkę można zrobić własnoręcznie w domu. Co więc dodać do zupy pomidorowe, aby smakowała jeszcze lepiej? Tajemnym składnikiem jest białe wino. To trik, który od lat stosują szefowie kuchni w najlepszych restauracjach.
Jaki jest efekt dodania białego wina do zupy pomidorowej?
Zupa pomidorowa z dodatkiem białego wina smakuje wybornie. Zyskuje szlachetny smak i bogaty aromat. Białe wino stanowi naturalny wzmacniacz smaku. Jest lżejsze niż czerwone i nie dominuje w potrawie. Sprawia, że zupa ma delikatną kwaskową nutę, a słodycz pomidorów jest bardziej wyczuwalna. Wystarczy raz wypróbować ten przepis i już nigdy więcej nie wróci się do tradycyjnej receptury.
Jak zrobić zupę pomidorową z białym winem?
Przepis na pełną szlachetnego smaku i obłędnego aromatu zupę pomidorową z dodatkiem białego wina nie jest skomplikowany. Perfekcyjnie odpowiada na pytanie, czy pomidory i białe wino pasują do siebie. To wyśmienity duet, który zachwyci smakiem już po pierwszej łyżce tej smakowitej zupy.
Zaletą tego przepisu jest to, że czas przygotowania zupy z pomidorów z białym winem nie jest długi. W sumie to niewiele ponad pół godziny. Na liście składników nie ma wyszukanych produktów. Można je kupić w wielu sklepach przez cały rok. Jakie białe wino pasuje do zupy pomidorowej? Najlepiej wybrać wytrawne białe wino i dodać je podczas smażenia warzyw.
Jak więc ugotować kremową zupę pomidorową z białym winem? Wybierając ten prosty przepis, wszystko uda się już za pierwszym razem. Zupa z pomidorów z winem zachwyci pod każdym względem.
- 1. krok – podsmażenie na maśle warzyw
- 2. krok – wlanie białego wina
- 3. krok – wlanie bulionu warzywnego
- 4. krok – dodanie pomidorów i passaty pomidorowej oraz pozostałych składników
- 5. krok – zmiksowanie zupy pomidorowej z białym winem na gładki krem
SKŁADNIKI
- 500 g passaty pomidorowej
- 500 ml bulionu warzywnego
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1 por (tylko biała część)
- kawałek selera
- 100 ml białego wytrawnego wina
- 1 łyżka posiekanej świeżej bazylii
- 1 łyżeczka masła
- sól, pieprz, cukier
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W garnku roztopić masło i smażyć na nim obrane i pokrojone w kostkę warzywa – marchewkę, pietruszkę i seler.
- Dodać pokrojonego w plasterki pora i smażyć około 3 minut, aż warzywa staną się miękkie. Często mieszać.
- Wlać białe wino i smażyć około 5 minut, aż alkohol odparuje.
- Wlać bulion warzywny, wymieszać i gotować 15 minut.
- Dodać krojone pomidory i passatę pomidorową. Wsypać posiekaną bazylię i wymieszać. Gotować około 15 minut.
- Doprawić solą, pieprzem i cukrem. Wymieszać i zestawić z ognia.
- Zmiksować na gładko.
- Podawać z ryżem lub grzankami, naturalnym jogurtem i posiekanymi świeżymi ziołami.