Do jakich potraw białe i czerwone wino?
Wino białe czy czerwone? Lekkie czy wytrawne, młode czy stare? Temat win to nie przelewki. Radzimy, do jakich potraw podawać wina białe i czerwone.
Spis treści
Zanim zaczniemy łączyć rodzaje win z potrawami, pamiętajmy o czterech podstawowych zasadach podawania tego trunku: wina lekkie zawsze podajemy w pierwszej kolejności - przed winami ciężkimi. Wina wytrawne są pierwsze w kolejce do stołu przed słodkimi. Najpierw podajemy wina młodsze. A jeżeli mamy dylemat, czy pierwsze białe, czy czerwone - na start zawsze białe!
Wina wytrawne
Białe i różowe wina wytrawne podaje się do białego mięsa, np. drobiu, owoców morza, serów i zimnych przekąsek (również wędlin). Białe (a także lekkie czerwone) można podać również przed posiłkiem.
Także do ryb (smażonych) i serów podaje się wytrawne wina czerwone. Ale serwuje się je przede wszystkim z czerwonym mięsem, wędlinami, dziczyzną i kaczką lub gęsiną.
Generalna zasada jest taka, że wytrawne wina, bez względu na kolor, dobrze smakują z czerwonym mięsem, dziczyzną, serami i grzybami. Świetnie komponują się z pikantnymi potrawami.
Wina słodkie
Słodkie wina doskonale komponują się z deserami, ale można je podawać również z niektórymi serami. Pasuje do nich np. półsłodkie wino białe, które łączy się także z białym mięsem. Z ostrymi serami można serwować też słodkie czerwone.