Do jakich potraw białe i czerwone wino?

2016-08-04 11:02 A.K.
do-jakich-potraw-biale-i-czerwone-wino.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Jakie wino podać do potrawy? Ścisły podział na to, do czego pasuje białe, a do czego czerwone, nie jest już tak ściśle przestrzegany jak kiedyś, ale pewne zasady są zawsze aktualne

Wino białe czy czerwone? Lekkie czy wytrawne, młode czy stare? Temat win to nie przelewki. Radzimy, do jakich potraw podawać wina białe i czerwone.

Zanim zaczniemy łączyć rodzaje win z potrawami, pamiętajmy o czterech podstawowych zasadach podawania tego trunku: wina lekkie zawsze podajemy w pierwszej kolejności - przed winami ciężkimi. Wina wytrawne są pierwsze w kolejce do stołu przed słodkimi. Najpierw podajemy wina młodsze. A jeżeli mamy dylemat, czy pierwsze białe, czy czerwone - na start zawsze białe!

Wina wytrawne

Białe i różowe wina wytrawne podaje się do białego mięsa, np. drobiu, owoców morza, serów i zimnych przekąsek (również wędlin). Białe (a także lekkie czerwone) można podać również przed posiłkiem.

Także do ryb (smażonych) i serów podaje się wytrawne wina czerwone. Ale serwuje się je przede wszystkim z czerwonym mięsem, wędlinami, dziczyzną i kaczką lub gęsiną.

Generalna zasada jest taka, że wytrawne wina, bez względu na kolor, dobrze smakują z czerwonym mięsem, dziczyzną, serami i grzybami. Świetnie komponują się z pikantnymi potrawami.

Wina słodkie

Słodkie wina doskonale komponują się z deserami, ale można je podawać również z niektórymi serami. Pasuje do nich np. półsłodkie wino białe, które łączy się także z białym mięsem. Z ostrymi serami można serwować też słodkie czerwone.

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE