Uwielbiam Dakbaeksuk – koreański rosół, który łączy prostotę składników z głębokim smakiem. To prawdziwe comfort food

Uwielbiam Dakbaeksuk – koreański rosół, który łączy prostotę składników z głębokim smakiem. To prawdziwe comfort food
Autor: Shutterstock Uwielbiam Dakbaeksuk – koreański rosół, który łączy prostotę składników z głębokim smakiem. To prawdziwe comfort food
łatwy
20 min
4

Dakbaeksuk to klasyczna potrawa kuchni koreańskiej, ceniona za prostotę i walory zdrowotne. Gotowany w całości kurczak, zanurzony w aromatycznym bulionie z czosnkiem, imbirem i zieloną cebulką, tworzy lekką, lecz pożywną zupę. To idealne danie na chłodniejsze dni, wzmacniające organizm i dostarczające cennych składników odżywczych.

Dakbaeksuk to danie, które zachwyca swoją prostotą i delikatnym smakiem. To idealna propozycja na lekki, a zarazem pożywny posiłek w stylu koreańskim.

Dakbaeksuk – lekka i aromatyczna zupa koreańska

Dakbaeksuk to jedna z najprostszych, a zarazem najbardziej esencjonalnych potraw koreańskich. Składa się z minimalnej liczby składników, co pozwala wydobyć naturalny smak kurczaka i delikatnych przypraw. Bulion jest klarowny, bogaty w kolagen i wartości odżywcze, dzięki czemu doskonale regeneruje organizm i poprawia odporność.

Zdrowotne właściwości zupy Dakbaeksuk

Zupa Dakbaeksuk od wieków uważana jest w Korei za potrawę wzmacniającą i rozgrzewającą. Czosnek i imbir, które dodaje się do bulionu, mają właściwości antybakteryjne i wspomagają układ trawienny. W połączeniu z delikatnym mięsem kurczaka tworzą lekkie, a jednocześnie sycące danie, które jest popularnym wyborem w okresie osłabienia lub rekonwalescencji.

Zobacz również przepisy Roberta Makłowicza:

Tak Robert Makłowicz robi placki ziemniaczane. Tajemnicą ich smaku jest nieoczywisty składnik

Sekretny przepis Makłowicza. Pascha, jakiej jeszcze nie znacie

Leczo mojej mamy - przepis Roberta Makłowicza

Jak podawać Dakbaeksuk?

Dakbaeksuk można serwować w prosty sposób – z miseczką ryżu oraz tradycyjnymi koreańskimi dodatkami, takimi jak kimchi czy marynowane warzywa. Smak potrawy można wzbogacić, przygotowując sos do maczania na bazie sosu sojowego, octu ryżowego i płatków chili. W bardziej odświętnych wersjach do bulionu dodaje się również daktyle jujube, żeń-szeń lub kasztany.

SKŁADNIKI

  • 1 cały kurczak
  • 2 litry wody
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 plastry świeżego imbiru
  • 2 zielone cebulki (posiekane)
  • sól do smaku
  • Dodatki:
  • Sos do maczania: sos sojowy, ocet ryżowy i płatki chili
  • Klasyczne koreańskie przystawki: kimchi, marynowane warzywa

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Dokładnie opłukać kurczaka pod zimną wodą.
  • W dużym garnku umieścić kurczaka, czosnek, imbir, zieloną cebulkę i wodę.
  • Doprowadzić do wrzenia, następnie zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu przez 1-2 godziny.
  • W trakcie gotowania usuwać pojawiającą się pianę.
  • Po ugotowaniu doprawić bulion solą według własnego smaku.
  • Wyjąć kurczaka z garnka, rozdrobnić mięso i podawać w miseczkach razem z bulionem.
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne
Romana Makówka
Redaktor

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl, Poradnikzdrowie.pl i MjakMama.pl.
Fotograf, dziennikarz, redaktor i felietonistka. Mistrzyni SEO, miłośniczka kuchni polskiej, fanka norweskiego Black Metalu, zjawisk nadprzyrodzonych i historii Polski. Znana autorka zdjęć koncertowych, specjalizująca się …

więcej