Już teraz posmakuj jesieni. Ta zupa to prawdziwy strzał w dziesiątkę

Już teraz posmakuj jesieni. Ta zupa to prawdziwy strzał w dziesiątkę
Autor: Shutterstock
łatwy
15 min
6

Dieta bezglutenowa

Dieta niskokaloryczna

Jesień już coraz bliżej. Niektórzy opłakują lato, a inni już się nie mogą doczekać spadających liści, chłodu i cóż, jesiennych potraw. Jeśli już nie możemy wysiedzieć, to możemy wypróbować tej przepysznej zupy z kurczakiem i dzikim ryżem. Smakuje i wygląda obłędnie.

Aromatyczna zupa w jesiennym stylu. Pokocha ją każdy

Aromatyczna zupa, która nas nasyci i rozgrzeje od środka. To idealny posiłek, który przypadnie do gustu każdemu - i to nie tylko na jesień. To naprawdę prosty sposób na obiad dla całej rodziny.

Dziki ryż jest nie tylko smaczny, ale również bogaty w białko, błonnik i minerały oraz witaminy. Jest idealnym dodatkiem do naszej zupy. Bez problemu kupimy go w większych supermarketach oraz przed internet. Za 250 gramów zapłacimy około 20 złotych - nie ma więc tragedii jeśli chodzi o koszt przygotowania naszej zupy.

Nie musimy czekać na jesień, by przygotować tę przepyszną zupę. Prosta, szybka i niezwykle aromatyczna - to sposób na pełny brzuch bez masy roboty. Nie ma na co czekać, zabierz się już dziś za przygotowanie tej zupy, innej niż wszystkie inne.

Kurczak, warzywa, ryż i szpinak - to postawa tej sycącej zupy. Lepsza niż niejedna, którą znamy. Przygotuj ją a z pewnością nie pożałujesz. ZRozsmakuj się w tej zupie, która na stałe wpisze się do twojego menu. Rodzina będzie się nią zajadać aż miło.

SKŁADNIKI

  • 100 g masła
  • 1 cebula
  • 0,5 selera
  • 2 marchewki
  • 200 g pieczarek
  • 4 ząbki czosnku
  • 6 szklanek bulionu z kurczaka
  • 2 szklanki dzikiego ryżu
  • 400 g ugotowanego i poszarpanego kurczaka
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki proszku curry
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 1 puszkę mleka kokosowego
  • garść szpinaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pieczarki kroimy w plasterki.
  • Cebulę i czosnek siekamy.
  • Seler ścieramy na tarce, a marchewkę kroimy w plasterki.
  • W dużym garnku rozpuszczamy masło.
  • Dodajemy cebulę, seler i marchew,
  • Podsmażamy kilka minut.
  • Dodajemy pieczarki i czosnek.
  • Podsmażamy kilka chwil.
  • Dodajemy bulion.
  • Kiedy się zagotuje, dodajemy ryż.
  • Kiedy ryż będzie prawie miękki, dodajemy porwanego kurczaka, przyprawy i mleczko kokosowe.
  • Gotujemy jeszcze przez około 15 minut.
  • Na koniec dodajemy szpinak.
Beszamel - Zupa z młodych jarzyn z fasolką szparagową
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej