Awokado panierowane w panko

2021-03-29
Awokado panierowane w panko
Autor: Shutterstock Awokado panierowane w panko to smaczna przekąska lub dodatek do obiadu.
łatwy
10 min
4

Chrupiąca panierka i miękkie, kremowe wnętrze - takie jest panierowane awokado. Sprawdzi się jako pyszna przegryzka lub przekąska.

Z czym podawać panierowane awokado?

Tak przygotowane awokado znakomicie smakuje skropione odrobiną soku z limonki lub maczane dipie. My szczególnie polecamy Domowy sos blue cheese, Sos kaparowy lub Pikantny dip serowy. Dla dbających o linię świetnym dodatkiem będzie Dressing z oleju lnianego i twarogu lub Dressing jogurtowy. Miłośnikom orientalnych smaków polecamy wypróbowanie panierowanego awokado z sosem Sambal oelek lub z Sosem curry.

SKŁADNIKI

  • 2 owoce awokado
  • szklanka panierki panko
  • pół szklanki mąki
  • 2 jajka
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Awokado obierz, usuń pestkę i przekrój wzdłuż na ósemki. Na patelni rozgrzej olej.
  • Kawałki awokado panieruj w mące, następnie w roztrzepanym jaku i na końcu w panko.
  • Smaż na złoty kolor. Podawaj z ulubionym dipem.