Nalewka z malin na spirytusie i wódce: przepis
2021-09-08
łatwy
20 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Malinówka, czyli nalewka z malin na spirytusie, jest mocna i wyrazista w smaku, a dzięki swoim właściwościom zdrowotnym postawi na nogi w czasie przeziębienia i grypy. Podajemy sprawdzony przepis na malinówkę.
SKŁADNIKI
- 80 dag dojrzałych malin
- 40 dag cukru
- 0,5 l spirytusu 96 proc.
- 0,5 l wódki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Dojrzałe maliny przebrać. Dokładnie opłukać owoce, a jeśli są brudne, koniecznie osączyć ręcznikiem papierowym.
- Maliny włożyć do słoja, zalać spirytusem i wódką. Zostawić najlepiej w ciepłym miejscu na 5-6 dni. Pamiętać o tym, żeby codziennie wstrząsać słojem.
- Po niespełna tygodniu zlać powstały syrop do butli. Maliny, które zostaną, koniecznie zasypać cukrem.
- Kiedy cukier się rozpuści, zlać syrop i połączyć z odlanym wcześniej. Zlać do butelek i odstawić na 3 miesiące.
MALINY. Jakie mają właściwości? Czy warto je jeść? Jak wykorzystać maliny w kuchni?
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
Przepisy na pyszne nalewki znajdziecie w wydanej pod patronatem Beszamel.pl przez wydawnictwo HARDE książce Anny Szubińskiej "Nalewki. Natura zamknięta w butelce". Poradnik do nabycia w sieci Empik, księgarniach i naszym sklepie.
Polecamy też: