Zupa warmińska: przepis na zupę grzybową
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Zupa warmińska to tradycyjna polska zupa grzybowa. Jej przygotowanie nie jest trudne, a smakuje wybornie. Sprawdź, jak ją przyrządzić. Uwaga! Ponieważ warmińska zupa grzybowa jest przygotowywana na bazie mięsa, jej serwowanie polecamy dopiero pierwszego lub drugiego dnia świąt.
Polecamy również inne przepisy na świąteczne zupy grzybowe: Zupa grzybowa z łazankami, Zupa grzybowa po staropolsku oraz Wigilijna zupa grzybowa.
Polecamy również inne przepisy na tradycyjne świąteczne zupy: Moczka - śląska zupa piernikowa z bakaliami, Wigilijny barszcz z uszkami , Zupa migdałowa oraz Tradycyjna zupa rybna.
SKŁADNIKI
- 25 dag podrobów
- 1,5 l wywaru z warzyw
- 20 dag świeżych lub mrożonych grzybów
- 2 dag grzybów suszonych
- 40 dag ziemniaków
- 5 dag ryżu
- natka pietruszki
- sól
- pieprz
- ewentualnie śmietana do doprawienia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Podroby umyć, pokroić w kawałki i ugotować w wywarze z warzyw na pół miękko.
- Grzyby umyć i posiekać.
- Ziemniaki pokroić w kostkę.
- Wszystkie składniki dodać do wywaru i gotować jeszcze 30 minut.
- Podawać doprawioną śmietaną i posypana natką pietruszki.