Zupa serowa z pieczarkami i koperkiem: lepszej jeszcze nie jedliście

Zupa serowa z pieczarkami i koperkiem: lepszej jeszcze nie jedliście

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Zupa pieczarkowa z serem topionym i świeżym koperkiem

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Zupa serowa z pieczarkami i koperkiem to esencjonalna i niezwykle smaczna pieczarkowa w nieco odmiennym stylu. W tej pożywnej zupie znajdziecie także ziemniaki, ryż i marchew. Do tego jest łatwa w przygotowaniu. Więcej do szczęścia nam nie trzeba. Ekonomiczny przepis na pyszną pieczarkową z serkiem topionym i warzywami w pełni nas satysfakcjonuje! A wy jak myślicie? Koniecznie wypróbujcie!

Składniki

  • 120 g pieczarek

  • 300 g ziemniaków

  • 1 cebula

  • 1 marchew

  • 3 łyżki domowego serka topionego lub ze sklepu

  • 3 łyżki ryżu

  • 800 ml wody

  • 2 łyżki oleju lub oliwy

  • 2 łyżki koperku posiekanego

  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Ziemniaki i marchew wyszorować. Jeśli chcecie można cienko obrać, ale obierki przechowajcie w lodówce, aby przygotować bulion z obierek lub czipsy z obierek.

  • Ziemniaki pokroić w kostkę, marchewkę pokroić w drobną kostkę lub zetrzeć na tarce o dużych otworach.

  • Pieczarki pokroić na plasterki. Cebulę pokroić w kostkę.

  • Ryż kilkukrotnie przepłukać w czystej wodzie.

  • W garnku z grubym dnem rozgrzejcie olej lub oliwę.

  • Do garnka dodać pieczarki, marchew i cebulę. Smażyć do chwili, gdy odparuje sok wydzielony przez pieczarki.

  • Dodać pokrojone ziemniaki i przepłukany ryż. Smażyć do chwili, gdy ryż zrobi się szklisty.

  • Wlać wodę i gotować około 20 minut. 

  • Dodać serek topiony i podgrzewać, aż całkowicie się rozpuści. 

  • Spróbować i przyprawić solą oraz pieprzem.

  • Na koniec dodać posiekany koperek.

Pieczarkowa to jest to!

Zupa pieczarkowa to cudowny aromat, delikatny lecz doskonale rozpoznawalny smak. Można jednak pieczarki wykorzystać na różne sposoby. I popełnić małą wariację na temat pieczarkowej. Koniecznie wypróbujcie przepis na węgierską zupę pieczarkową ze słodką papryką. Jeśli potrzebujecie przepisu na szybki posiłek polecamy pieczarkową z fasolą z puszki w 15 minut.  Pamiętajmy, że grzyby to skarbnica substancji wspomagających naszą odporność oraz powstrzymujących starzenie. Czasem warto również sięgnąć po boczniaki, które są w te związki przebogate. Polecamy zupę z boczniaków a la flaczki

 

Przepis opracowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3,4