Domowy serek topiony z twarogu: jak zrobić serek topiony w domu?

Domowy serek topiony z twarogu: jak zrobić serek topiony w domu?

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Domowy serek topiony na kromce chleba

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 0 OSÓB

Domowy serek topiony z twarogu jest pysznym smarowidłem do kanapek. Także świetnym dodatkiem do zup i sosów, nadając im śmietanowy smak. Polecamy Wam przepis, jak zrobić serek topiony w domu. Najlepiej z własnoręcznie przygotowanego twarogu. Ale dobry będzie również kupny twaróg tłusty lub półtłusty. Zapraszamy, częstujcie się! 

Składniki

  • 400 g twarogu według przepisu Domowy twaróg ze zsiadłego mleka lub sklepowego twarogu tłustego lub półtłustego

  • 80 g masła śmietankowego (82% tłuszczu)

  • 1 jajko

  • 1/2 łyżeczki soli

  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

  • 1/2 łyżeczki cukru

  • oraz

  • opcjonalnie ulubione przyprawy: słodka lub ostra papryka, czarny pieprz młotkowany, kminek, kozieradka, czarnuszka

Przygotowanie krok po kroku:

  • W malakserze lub ręcznie utrzeć razem: twaróg, surowe jajko, masło z dodatkiem sody, soli i cukru. Powinniśmy otrzymać gładką i jednorodną masę.

  • Masę należy podgrzać w kąpieli wodnej. Dlatego zagotować wodę w dużym garnku. Miskę z masą ustawić na garnku, tak aby dno nie dotykało wody, ale ogrzewano było tylko parą.

  • Masę podczas podgrzewania stale mieszać.

  • Po około 5 minutach podgrzewania serek się stopi.

  • Kontynuować ogrzewanie jeszcze około 5 minut lub do chwili, gdy twaróg całkowicie się nie rozpuści.

  • Gotowy serek topiony można dowolnie przyprawić.

  • Jeszcze gorący rozlać do ceramicznych naczynek i pozostawić do ostygnięcia.

  • Przechowywać w lodówce.

Domowy serek lepszy od sklepowego?

Na pewno lista składników domowego serka topionego jest krótsza niż sklepowego. Ale nic nie przebije satysfakcji z własnoręcznie przygotowanego serka topionego. To prosta i szybko metoda na zagospodarowanie twarogu. Jeśli sami robicie twaróg, to wiecie, że z czasem robi się jego nadprodukcja. Warto zatem przerobić nadwyżki na pyszny dodatek do kanapek. 

 

Przepis opracowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 4