Kapitalna zupa pieczarkowa z białą fasolą: gotowa w 15 minut

2021-03-29
Kapitalna zupa pieczarkowa z białą fasolą
Autor: Shutterstock
łatwy
30 min
4

Zupa pieczarkowa z białą fasolą to niecodzienny przepis. Zupa jest smaczna, ma łagodny grzybowy smak i jest dobrym źródłem skrobi, dzięki dodatkowi ziaren fasoli. My wolimy wybierać fasolę z puszki, to bardzo ułatwia codzienne gotowanie, ale można oczywiście dobrej jakości suchą fasolę wcześniej namoczyć i ugotować w bulionie. 

Więcej przepisów na potrawy z białą fasolą w roli głównej:

Biała fasola duszona z żeberkami wieprzowymi

Biała fasola pieczona z kiełbasą

Biała fasola zapiekana z boczkiem - tani obiad rodzinny

 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was

Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pieczarki przebrać, opłukać, pokroić w plasterki. Marchewkę i pietruszkę pokroić w kostkę. Cebulę drobno posiekać. 
  • W garnku z grubym dnem rozgrzać masło. Dodać pokrojone pieczarki i warzywa. Dusić, aż cebula się zeszkli, a pieczarki stracą na objętości.
  • Wlać bulion, dodać fasolę odsączoną z płynu, doprowadzić do wrzenia.
  • Przyprawić solą i pieprzem.
  • Podawać posypaną natką pietruszki.