Żeberka wieprzowe duszone z białą fasolą

2021-03-29
Żeberka wieprzowe duszone z białą fasolą
Autor: Shutterstock Żeberka duszone z białą fasolą to niezwykle pożywne danie
łatwy
30 min
4

Żeberka wieprzowe duszone z białą fasolą  kwintesencja dania na pocieszenie. Dania na chłodniejsze dni. Aromatyczne, niezwykle miękkie mięso będzie smakowało każdemu. Do tego biała fasola, która zastępuje tu węglowodany. Cukry zawarte w fasoli uwalniają się powoli, dzięki czemu dłużej pozostajemy syci. Majeranek i cząber dodane do duszonych żeberek zapobiegną sensacjom jelitowym po zjedzeniu fasoli. Żeberka duszone z białą fasolą to pożywne danie pełne smaku 

SKŁADNIKI

  • 1 kg żeberek wieprzowym
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 1 łyżeczka cząbru
  • 3 cebule
  • 2 marchewki
  • 1/2 główki czosnku
  • 1/2 selera
  • 1 pietruszka
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego 
  • 3 puszki białej fasoli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Żeberka myjemy, osuszamy i dzielimy na mniejsze kawałki, po jednej kostce. Doprawiamy solą i pieprzem.
  • Rozgrzewamy tłuszczu i w brytfance rumienimy żeberka ze wszystkich stron.
  • Warzywa obieramy i kroimy w niezbyt drobną kostkę. Dokładamy do zrumienionych żeberek, doprawiamy solą, pieprzem i dużą ilością majeranku oraz cząbru. Dodajemy koncentrat pomidorowy. Zalewamy całość wodą i dusimy pod przykryciem przez około 2 godziny.
  • Fasolę odcedzamy i płuczemy. To bardzo ważne, bo większość związków wiatropędnych znajduje się w fasolowym wywarze.  I dodajemy do duszonych żeberek. Doprowadzamy do wrzenia. Doprawiamy do smaku i podajemy.