Węgierska zupa pieczarkowa: łatwa i sycąca grzybowa

Węgierska zupa pieczarkowa: łatwa i sycąca grzybowa

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pożywna zupa z pieczarek i sproszkowanej papryki

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Węgierska zupa pieczarkowa to przepis na łatwą i sycącą zupę grzybową. Dodanie słodkiej papryki w proszku i jej przesmażenia z pieczarkami nadaje zupie interesującego smaku. Pyszna zupa, którą przygotujecie w mniej niż 30 minut. 

Składniki

  • 4 łyżki masła

  • 1 duża cebula pokrojona w kostkę

  • 450 g pieczarek pokrojonych na plasterki

  • 3 łyżki mąki

  • 1 łyżka czerwonej papryka suszonej

  • 3 szklanki bulionu z kurczaka lub bulionu warzywnego

  • 1 szklanka mleka

  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego

  • 1 łyżka soku z cytryny

  • 1 łyżka koperku drobno posiekanego

  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie krok po kroku:

  • W garnku z grubym dnem rozgrzać masło. Dodać pokrojoną cebulę i smażyć do zeszklenia.

  • Dodać pokrojone pieczarki i smażyć 8-10 minut lub do chwili, gdy odparuje sok, który wypuszczą. 

  • Oprószyć usmażone pieczarki mąką i słodką papryką w proszku. Zamieszać i smażyć 1 minutę. 

  • Wlać bulion i mleko. Doprowadzić do wrzenia. Następnie gotować na wolnym ogniu przez 10 minut.

  • Dodaj śmietanę, sok z cytryny, przypraw solą i pieprzem do smaku. Na koniec dodaj posiekany koperek.

  • Podawaj z grzankami lub groszkiem ptysiowym. 

Przepis opracowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 2,8