Tatar ze śledzia z wasabi: śledzie na Wigilię w nowej odsłonie

2021-11-23
Tatar ze śledzia z wasabi: śledzie na Wigilię w nowej odsłonie
Autor: Shutterstock Tatar ze śledzia na kromkach żytniego chleba to pomysł na inne podanie tradycyjnej ryby
łatwy
25 min
4

Dieta bezglutenowa

Tatar ze śledzia to doskonały sposób na niebanalne podanie śledzi. Inne, bardziej ostre, kolorowe i bardzo zdrowe. Polecamy na Wigilię - gdy chcecie "odświeżyć" tradycyjną przystawkę. Możecie je podać na półmisku porcjowane lub na grzankach. Modnie jest tatar ze śledzia umieścić w kieliszkach lub małych szklaneczkach. 

SKŁADNIKI

  • opakowanie śledzi „Matias”
  • czerwona cebula,
  • 2 papryki (żółta i czerwona)
  • 2 ogórki konserwowe,
  • jabłko
  • łyżeczka musztardy francuskiej, gorczycowej
  • sok z połówki cytryny
  • 1 łyżeczki miodu,
  • sól, pieprz
  • pumpernikiel
  • 2 łyżeczki śmietany 30%
  • łyżeczka stołowa chrzanu zielonego (wasabi)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mus chrzanowy: lekko ubijamy śmietanę, dodajemy chrzan i sok z cytryny.

    Tatar: śledzie, paprykę, cebulę, ogórki, jabłko kroimy w kostkę (0,5 cm).
  • Dodajemy musztardę, miód i sok z cytryny. Wszystko mieszamy.
  • Podajemy na pumperniklu, z musem.
Moczenie śledzi: jak namoczyć śledzie?

Polecamy także: 

tatar z pieczarek i śledzików anchois

tatar ze śledzia po węgiersku oraz kanapki z tatarem ze śledzi.

Sprawdź też inne, oryginalne przepisy na śledzie - zobacz galerię!