Zapiekanki z bagietki z kabanosami, świeżym pomidorem i oliwkami
Tatar ze śledzia z wasabi: śledzie na Wigilię w nowej odsłonie

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com
Tatar ze śledzia na kromkach żytniego chleba to pomysł na inne podanie tradycyjnej ryby
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 25 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Tatar ze śledzia to doskonały sposób na niebanalne podanie śledzi. Inne, bardziej ostre, kolorowe i bardzo zdrowe. Polecamy na Wigilię - gdy chcecie "odświeżyć" tradycyjną przystawkę. Możecie je podać na półmisku porcjowane lub na grzankach. Modnie jest tatar ze śledzia umieścić w kieliszkach lub małych szklaneczkach.
Składniki
opakowanie śledzi „Matias”
czerwona cebula,
2 papryki (żółta i czerwona)
2 ogórki konserwowe,
jabłko
łyżeczka musztardy francuskiej, gorczycowej
sok z połówki cytryny
1 łyżeczki miodu,
sól, pieprz
pumpernikiel
2 łyżeczki śmietany 30%
łyżeczka stołowa chrzanu zielonego (wasabi)
Przygotowanie krok po kroku:
Mus chrzanowy: lekko ubijamy śmietanę, dodajemy chrzan i sok z cytryny.
Tatar: śledzie, paprykę, cebulę, ogórki, jabłko kroimy w kostkę (0,5 cm).Dodajemy musztardę, miód i sok z cytryny. Wszystko mieszamy.
Podajemy na pumperniklu, z musem.
Polecamy także: tatar z pieczarek i śledzików anchois, tatar ze śledzia po węgiersku oraz kanapki z tatarem ze śledzi.