Dodatkowa opcja: zamiast wody dodaj do sosu sok pomarańczowy. Wsyp też przyprawę piernikową. Salsa nabierze korzennego aromatu i pełniejszego smaku.
Śledzie z rodzynkami - ciekawy przepis

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com
Śledzie z dodatkiem rodzynek to ciekawa propozycja dla tych, którzy lubią kontrasty smakowe.
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 35 MINUT
Porcja dla: 6 OSÓB
Słone śledzie ze słodkimi rodzynkami? Oczywiście! Te dwa pozornie przeciwstawne smaki świetnie się uzupełniają. Zrób śledzie z rodzynkami na kolację lub przyjęcie. Będzie pysznie!
Składniki
6-8 śledzi w oleju lub solonych matiasów (te ostatnie wcześniej wymocz w wodzie lub w mleku, by oddały nadmiar soli),
2 średnie cebule,
mała puszka koncentratu pomidorowego,
garść rodzynków,
szczypta cukru,
łyżeczka soku z cytryny,
opcjonalnie sok z połówki pomarańczy
1 łyżka przyprawy piernikowej.
Przygotowanie krok po kroku:
Śledzie umyj, jeśli wolisz mniej słone - na krótko namocz. (Jak moczyć śledzie? Sprawdź TUTAJ.) Pokrój w plastry grubości 1-3 cm.
Rodzynki zalej wrzątkiem, pozostaw na kilka minut. Potem odcedź i osusz.
Cebulę zeszklij na oleju. Dodaj sok z cytryny, koncentrat pomidorowy i odrobinę wody.
Przez ok. 10 minut duś na małym ogniu (najlepiej pod przykryciem). Pod koniec wsyp rodzynki. Zostaw sos do ostygnięcia.
Pokrojone śledzie wyłóż na miseczkę. Przykryj sosem, wymieszaj. Włóż na kilka godzin do lodówki, by smaki się "przegryzły".

Polecamy również przepisy na: śledzie po turecku w papryce i pomidorach, śledzie w pieczonej papryce i śledzie z rodzynkami