Kapustki w szlafroczkach, czyli aromatyczna brukselka owijana boczkiem
Śledzie z marynowaną cebulą czerwoną: łatwy przepis na niewiarygodnie pyszną zakąskę

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Śledzie z marynowaną czerwoną cebulą to pyszna i efektowna zakąska
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 30 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Śledzie z marynowaną cebulą czerwoną to niezwykle łatwy przepis na niewiarygodnie pyszną zakąskę. Pamiętajcie tylko by solone śledzie zalewać ostudzoną, zimną zalewą. Inaczej się rozpłyną i będzie śledziowa zupa!
Składniki
400 g śledzi matias
50 ml octu 10%
100 ml cukru (odmierzyć miarką)
150 ml wody
1/2 łyżeczki białego pieprzu, grubo zmielonego lub młotkowanego
2 łyżeczki ziela angielskiego, zmiażdżonego
1 liść laurowy
5 goździków
1 duża czerwona cebula
1 łyżka posiekanego szczypioru do dekoracji
Przygotowanie krok po kroku:
Do rondelka dodaj odmierzone ilości octu, cukru i wody. Dodaj rozkruszony w moździerzu pieprz, ziele angielskie, liście laurowe i całe goździki. Zagotuj. Odstaw do ostygnięcia.
Śledzie wyjmij z opakowania, opłucz i osusz.
Pokrój śledzie na dzwonka o szerokości około 3-4 cm.
Cebulę obierz i pokrój na talarki.
W słoju układaj kolejno dzwonka śledzia, następnie warstwę cebuli. Zalej ostudzoną zalewą. Wstaw do lodówki na co najmniej 5 godzin. Jeszcze lepsze są po 1-2 dniach.
Podawaj posypane szczypiorem. Najlepiej smakują z ciemnym chlebem.
Więcej przepisów na śledzie
Rozsmakowaliście się w śledziach? Oto kilka sprawdzonych przepisów na śledzie, które zawsze wprawiają w zachwyt. Nie tylko dla śledziożerców! Uwaga, te przepisy uzależniają!
Jak zrobić śledzie w oleju? Podajemy smaczny przepis!
Śledź w śmietanie - prosty, a nie ma sobie równych
Tatar ze śledzia: przepis inspirowany przez Magdę Gessler
Smakowite śledzie z cytryną i musztardą na liściach sałaty
Śledzie ze śliwkami suszonymi - przepis według Ewy Wachowicz