Śledzie z marynowaną cebulą czerwoną: łatwy przepis na niewiarygodnie pyszną zakąskę

Śledzie z marynowaną cebulą czerwoną: łatwy przepis na niewiarygodnie pyszną zakąskę

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Śledzie z marynowaną czerwoną cebulą to pyszna i efektowna zakąska

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Śledzie z marynowaną cebulą czerwoną to niezwykle łatwy przepis na niewiarygodnie pyszną zakąskę. Pamiętajcie tylko by solone śledzie zalewać ostudzoną, zimną zalewą. Inaczej się rozpłyną i będzie śledziowa zupa! 

Składniki

  • 400 g śledzi matias

  • 50 ml octu 10%

  • 100 ml cukru (odmierzyć miarką)

  • 150 ml wody

  • 1/2 łyżeczki białego pieprzu, grubo zmielonego lub młotkowanego

  • 2 łyżeczki ziela angielskiego, zmiażdżonego

  • 1 liść laurowy

  • 5 goździków

  • 1 duża czerwona cebula

  • 1 łyżka posiekanego szczypioru do dekoracji

Przygotowanie krok po kroku:

  • Do rondelka dodaj odmierzone ilości octu, cukru i wody. Dodaj rozkruszony w moździerzu pieprz, ziele angielskie, liście laurowe i całe goździki. Zagotuj. Odstaw do ostygnięcia.

  • Śledzie wyjmij z opakowania, opłucz i osusz.

  • Pokrój śledzie na dzwonka o szerokości około 3-4 cm.

  • Cebulę obierz i pokrój na talarki.

  • W słoju układaj kolejno dzwonka śledzia, następnie warstwę cebuli. Zalej ostudzoną zalewą. Wstaw do lodówki na co najmniej 5 godzin. Jeszcze lepsze są po 1-2 dniach.

  • Podawaj posypane szczypiorem. Najlepiej smakują z ciemnym chlebem.

Więcej przepisów na śledzie

Rozsmakowaliście się w śledziach? Oto kilka sprawdzonych przepisów na śledzie, które zawsze wprawiają w zachwyt. Nie tylko dla śledziożerców! Uwaga, te przepisy uzależniają!

Jak zrobić śledzie w oleju? Podajemy smaczny przepis!

Śledź w śmietanie - prosty, a nie ma sobie równych

Tatar ze śledzia: przepis inspirowany przez Magdę Gessler

Smakowite śledzie z cytryną i musztardą na liściach sałaty

Śledzie ze śliwkami suszonymi - przepis według Ewy Wachowicz

Ocena: 3,4
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).