Śledzie w sosie tatarskim - zakąska na każdą okazję
2021-03-29
łatwy
15 min
4
Śledzie to ulubiona przystawka Polaków, którzy mimo, że jedzą mało ryb, to lubią śledzikiem zakąszać i podają go przy wszelkich możliwych okazjach, na Boże Narodzenie, na Wielkanoc, na Sylwestra i w karnawale, przy okazji przyjęć i uroczystości rodzinnych. Ten przepis to pomysł na śledzie w sosie tatarskim. Prosty i efektowny sposób na pyszną zakąskę ze śledzi.
Zobacz najlepsze przepisy ze śledziem w roli głównej:
Polecamy również: Przepis na śledzie z gorczycą, Śledzie pod jabłkowo-jogurtową pierzynką oraz Śledzie w oleju
Sprawdź także >>> Śledzie w warzywach z grzybami
SKŁADNIKI
- 6-8 filetów śledziowych
- mały słoiczek grzybków marynowanych
- 3-5 ogórków konserwowych
- 2 jaja na twardo
- słoiczek majonezu
- 2-3 łyżki stołowe gęstej śmietany
- pieprz
- sól
- cukier do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Śledzie namoczyć, odsączyć i pokroić w drobną kostkę. Jak moczyć śledzie piszemy tutaj.
- Jaja również posiekać bardzo drobno, podobnie, jak grzybki i ogórki.
- Majonez połączyć ze śmietaną, przyprawami i wcześniej pokrojonymi jajkami, grzybkami i ogórkami.
- Śledzie ułożyć na półmisku (lub w słoju - jeśli przygotowujemy je dzień wcześniej), zalać sosem.