Śledzie w marynacie korzennej: przepis na pyszną wigilijną przystawkę
2021-03-29
średni
30 min
4
Śledzie - jak je przyrządzić, by uniknąć banału i rutyny? Przedstawiamy przepis na śledzie w zalewie korzennej. Rozsmakujcie się w ich aromacie i oryginalnym smaku!
Polecamy przepis na pyszne śledzie w ziołach.
Godny wypróbowania jest także smażony śledź w marynacie po śląsku.
SKŁADNIKI
- płaty śledziowe w oleju
- musztarda
- miód
- sok z cytryny
- sos sojowy
- olej rzepakowy
- pieprz czarny
- cebula
- goździki
- anyż
- cynamon
- kolendra
- imbir
- kardamon
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W miseczce wymieszaj musztardę miód, sok z cytryny, sos sojowy, pieprz i 30 ml oleju rzepakowego.
- Śledzie odsącz z oleju i pokrój na małe kawałki.
- Do wcześniej przygotowanej zalewy dodaj przyprawy: goździki, anyż, cynamon, mieloną kolendrę, imbir i kardamon.
- Cebulę pokrój w cienkie piórka.
- Na półmisku ułóż śledzie, przekładając je cebulą, zalewą z przyprawami i pozostałą częścią oleju.
- Przykryj folią aluminiową i odstaw do lodówki na jeden dzień, żeby smaki się przegryzły.