3 pomysły na ziemniaki z grilla - pyszne i niedrogie

2023-04-18 15:34

Sezon na grillowanie w pełni. Poza mięsem warto nauczyć się także piec warzywa. Doskonale udają się cukinie, bakłażany, cebule, papryka, pomidory, czosnek, warzywa korzeniowe i oczywiście ziemniaki. Pieczone ziemniaki z grilla to pyszne danie za niewielkie pieniądze.

jak_przyrzadzic_ziemniaki_z_grilla.jpg
Autor: Shutterstock Nadziewane ziemniaki grillowane to pyszna przystawka lub danie główne na letnim przyjęciu
Grill – rodzaje, jaki powinien być dobry grill?

Spis treści

  1. Ziemniaki z boczkiem
  2. Ziemniaki z twarożkiem
  3. Ziemniaki faszerowane

Ziemniaki z boczkiem

Składniki:

12 ziemniaków

8 plastrów wędzonego boczku

2 średnie cebule

tymianek

sól

pieprz

PRZYGOTOWANIE:

Surowe ziemniaki pokroić w plasterki, boczek i cebulę w kosteczkę.

Wymieszać w misce, posypać przyprawami według uznania i odstawić na kilka godzin.

Następnie nakładać na folię aluminiową porcje według uznania (nie powinny być zbyt duże, bo będą się długo piekły), zawinąć i kłaść na grilla.

Piec ok. 20 minut.

Ziemniaki z twarożkiem

8 średnich ziemniaków

3 łyżki oleju

2 pęczki szczypiorku

250 g twarogu

3 łyżki stołowe jogurtu (typu greckiego lub bałkańskiego),

sól

pieprz

PRZYGOTOWANIE

Ziemniaki wyszorować, osuszyć, wielokrotnie nakłuć widelcem, przekroić na pół i złożyć dwie połówki razem.

Zawinąć w folię aluminiową i piec na ruszcie do miękkości.

Szczypiorek posiekać, połączyć z twarogiem i jogurtem, doprawić solą i pieprzem.

Po pieczeniu odwinąć folię, rozłożyć ziemniaka i położyć twarożek na gorące połówki.

Ziemniaki faszerowane

Składniki:

8 ziemniaków średniej wielkości

kilka ziarenek ziela angielskiego

2 ząbki czosnku

sól

łyżka masła

2 białe cebule

szklanka startego żółtego sera

2 szklanki drobno posiekanych grzybów (mogą być pieczarki)

łyżka oliwy

pieprz

sól

natka pietruszki

PRZYGOTOWANIE

Dokładnie umyte ziemniaki w mundurkach gotować ok. 8 minut w wodzie z solą, pieprzem i zielem angielskim.

Wyłożyć je na deskę i gdy ostygną przekroić wzdłuż na dwie części, z których jedna musi być mniejsza, a druga większa.

Z większej części łyżeczką wydrążyć miąższ (zostawić przy skórce ok. 1 cm marginesu).

Posiekaną cebulę zeszklić na maśle. Dodać grzyby oraz wybrany miąższ ziemniaków i przeciśnięty przez praskę czosnek. Farsz można lekko zasmażyć i posypać przyprawami oraz ziołami.

Gdy ostygnie, dodać ser, drobno posiekaną zieloną pietruszkę i wymieszać.

Środki wyżłobionych ziemniaków lekko skropić oliwą, nałożyć farsz i przykryć odkrojoną częścią ziemniaka.

Tak przygotowany ziemniak owinąć folią, wcześniej jednak nasmarowaną olejem.

Ułożyć na ruszcie na 10-15 minut.

Ziemniaki, kartofle, pyry... co ty o nich wiesz?

Pytanie 1 z 10
Ziemniaki pochodzą:
Ziemniaki