Grillowana pierś z kurczaka - przepis na pyszny filet pachnący tymiankiem
      2021-05-31
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          łatwy
      
      
        
          20 min
      
      
        
          4
      
    Dieta bezglutenowa
Dieta niskokaloryczna
Grillowana pierś z kurczaka z tymiankiem to świetny przepis na danie bez nadmiaru kalorii. Mięso z piersi zawiera bardzo niewiele tłuszczu, a pieczenie jej na grillu jest zdecydowanie bardziej dietetyczne niż smażenie. Dodatek soku z cytryny i tymianku sprawia, że mięso wychodzi niezwykle aromatyczne. Sprawdź, jak przyrządzić grillowaną pierś kurczaka, pachnącą aromatycznymi przyprawami.
SKŁADNIKI
- 4 filety z kurczaka
 - średniej wielkości cytryna
 - 1/2 szklanki oliwy z oliwek
 - 2 ząbki czosnku
 - łyżeczka tymianku
 - 2 łyżeczki Kamis Fit up!TM Do potraw mięsnych
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Marynata: wyciśnij sok z cytryny i wymieszaj go z Kamis Fit up!TM Do potraw mięsnych. Bardzo powoli dolej oliwę.
 - Piersi z kurczaka umyj i osusz. Następnie przygotuj woreczki foliowe na piersi kurczaka. Do woreczków wlej marynatę, włóż piersi z kurczaka, zawiąż szczelnie woreczki i włóż do lodówki na 30 minut.
 - Posypka: w miseczce wymieszaj tymianek, starte ząbki czosnku i 1 łyżeczkę skórki otartej z cytryny. Wyjmij piersi z kurczaka z woreczków i upiecz na grillu. Upieczone mięso przed podaniem posyp posypką.
 
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne