Fasolka szparagowa z pomidorami - pomysł na letni lunch

Fasolka szparagowa z pomidorami - pomysł na letni lunch

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Fasolka szparagowa z pomidorami - na lunch lub na kolację.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Fasolka szparagowa z pomidorami to łatwe i lekkie danie, idealne na obiad lub kolację w upalne dni. Świetnie sprawdza się także jako dodatek do mięs. Przepis na fasolkę szparagową z pomidorami można urozmaicać według uznania różnymi dodatkami.

Składniki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Fasolkę przebieramy, myjemy, obcinamy ogonki i kroimy na pół. Gotujemy około 3-5 minut (aby pozostała chrupiąca) i przelewamy zimną wodą - w ten sposób zachowa ładny kolor.

  • Odstawiamy fasolkę do obcieknięcia, w tym czasie siekamy pomidory (zachowując sok) i cebulę.

  • Na rozgrzaną oliwę wrzucamy cebulę i smażymy, aż zbrązowieje. Następnie wsypujemy na patelnię cukier i smażymy do momentu, aż cebula się skarmelizuje.

  • Wlewamy ocet i cały czas mieszając, smażymy jeszcze przez minutę. Dodajemy pomidory, pokrojone oliwki, bazylię i przyprawiamy.

  • Sos gotujemy około 5 minut bez przykrycia i dodajemy fasolkę. Kiedy fasolka się podgrzeje, nakładamy na talerze i przystrajamy listkami świeżej bazylii.

Ocena: 5