Soczysty schab parzony - prosty przepis na domową wędlinę
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Schab parzony jest niesłychanie prosty do przygotowania, dietetyczny, bo zupełnie bez tłuszczu, a mimo to soczysty i pachnący. Zrobi go każdy - nawet ten, kto nie ma w domu piekarnika. Taki schab to świetna alternatywa dla wędlin ze sklepu - jest znacznie tańszy i zdrowszy.
Dowiedz się, dlaczego domowe wędliny są lepsze od tych ze sklepu:
Ile mięsa jest w kilogramie wędliny? Czym producenci wędlin zwiększają ich objętość i wagę?
Polecamy też:
Domowa szynka gotowana z ziołami
Domowa wędlina z pieczonego indyka
Karkówka dojrzewająca, przepis jak zrobić wędlinę domową ze schabu karkowego
Pastrami z piersi kurczaka: najlepsza domowa wędlina
SKŁADNIKI
- około kilograma schabu bez kości
- 4 łyżki przypraw ziołowych np.: ziół prowansalskich, szałwii, rozmarynu, papryki, majeranku
- czosnek
- sól
- pieprz
- czysta bawełniana ściereczka lub kawałek płótna (lepszy będzie kawałek płótna, bo zostanie bezpowrotnie zafarbowany przyprawami)
- sznurek bawełniany do obwiązania - najlepszy będzie sznurek wędliniarski, przeznaczony do kontaktu z żywnością
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kawałek schabu umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem.
- Wymieszać w miseczce zmiażdżony czosnek i sól z wszystkimi ziołowymi przyprawami.
- Mięso lekko zbić tłuczkiem z obu stron kawałka, nakłuć widelcem i grubo obtoczyć mieszanką przypraw.
- Ułożyć mięso na ściereczce lub kawałku płótna, zawinąć dokładnie, a tkaninę związać na końcach jak cukierek, zostawiając długie końce sznurka.
- Do garnka o średnicy szerszej od długości naszego kawałka mięsa nalać wodę (1/3 garnka) przywiązać mięso, jak hamak, do uchwytów garnka. Mięso ma się znajdować nad lustrem wody i nie może jej dotykać.
- Garnek przykryć i gotować mięso na parze, na wolnym ogniu, przez około godzinę (na 1 kg mięsa). W razie potrzeby uzupełniać wyparowującą wodę, dolewając ostrożnie wrzątku.
- Po upływie godziny odwiązać mięso i ostudzić nie odwijając ze płótna, które należy zdjąć dopiero po schłodzeniu. Przed krojeniem włożyć ostudzone mięso na 2-3 godziny do lodówki.