Galantyna z drobiu z rukolą i oliwkami - przysmak w stylu śródziemnomorskim

Galantyna z drobiu z rukolą i oliwkami
Autor: Shutterstock Galantyna z drobiu z rukolą i oliwkami
łatwy
60 min
4

Domowa galantyna z drobiu to cudownie pyszny dodatek do kanapek lub mięsny przysmak na obiad. Taka domowa wędlina jest pachnąca, aromatyczna i zdrowa - bo bez żadnych ulepszaczy i konserwantów. W tym przepisie zyskuje ona nieco śródziemnomorski charakter, bo dodaliśmy do niej czarne oliwki i rukolę. Znakomicie smakuje z białym pieczywem na zimno lub pokrojona w plastry podana na ciepło z dodatkiem sosu.

Polecamy też:

Domowa szynka gotowana z ziołami

SKŁADNIKI

  • 1 kurczak
  • 1 szklanka czarnych oliwek
  • 1 szklanka rukoli
  • 1 czerstwa bułka
  • pieprz i sól
  • olej
  • bawełniany sznurek lub grube nici

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kurczaka umyć i delikatnie zdjąć z niego skórę.
  • Mięso ugotować w wodzie lub w bulionie warzywnym.
  • Ugotowane mięso oddzielić od kości i pokroić w małą kostkę.
  • Bułkę namoczyć w wodzie lub mleku.
  • Oliwki pokroić w plasterki.
  • Mięso wymieszać z oliwkami rukolą i odciśniętą bułką.
  • Keksówkę posmarować delikatnie olejem.
  • Ułożyć w niej w poprzek kilka kawałków sznurka o długości ok 30 cm, tak aby wystawały po równo z obu stron.
  • Blaszkę wyłożyć skórą z kurczaka, a następnie nadzieniem mięsnym.
  • Wystającą skórę zawinąć na wierzch i związać w kilku miejscach sznurkami.
  • Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st. C. Piec 70 minut.
Pieczony kurczak – jak upiec pysznego i soczystego kurczaka?
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej