Galantyna z drobiu z rukolą i oliwkami - przysmak w stylu śródziemnomorskim

Galantyna z drobiu z rukolą i oliwkami - przysmak w stylu śródziemnomorskim

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Galantyna z drobiu z rukolą i oliwkami

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Domowa galantyna z drobiu to znakomity dodatek do kanapek lub mięsny przysmak na obiad. Taka domowa wędlina jest pachnąca, aromatyczna i zdrowa - bo bez żadnych ulepszaczy i konserwantów. W tym przepisie zyskuje ona nieco śródziemnomorski charakter, bo dodaliśmy do niej czarne oliwki i rukolę. Znakomicie smakuje z białym pieczywem na zimno lub pokrojona w plastry podana na ciepło z dodatkiem sosu.

Składniki

  • 1 kurczak

  • 1 szklanka czarnych oliwek

  • 1 szklanka rukoli

  • 1 czerstwa bułka

  • pieprz i sól

  • olej

  • bawełniany sznurek lub grube nici

Przygotowanie krok po kroku:

  • Kurczaka umyć i delikatnie zdjąć z niego skórę.

  • Mięso ugotować w wodzie lub w bulionie warzywnym.

  • Ugotowane mięso oddzielić od kości i pokroić w małą kostkę.

  • Bułkę namoczyć w wodzie lub mleku.

  • Oliwki pokroić w plasterki.

  • Mięso wymieszać z oliwkami rukolą i odciśniętą bułką.

  • Keksówkę posmarować delikatnie olejem.

  • Ułożyć w niej w poprzek kilka kawałków sznurka o długości ok 30 cm, tak aby wystawały po równo z obu stron.

  • Blaszkę wyłożyć skórą z kurczaka, a następnie nadzieniem mięsnym.

  • Wystającą skórę zawinąć na wierzch i związać w kilku miejscach sznurkami.

  • Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st. C. Piec 70 minut.

Ocena: 3,7
Redaktorka serwisu Beszamel.pl, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami.