Biała kiełbasa z kurczaka - smakowita, dietetyczna i łatwa do przygotowania

Biała kiełbasa z kurczaka - smakowita, dietetyczna i łatwa do przygotowania

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Białą kiełbasę z kurczaka można sparzyć, upiec a także uwędzić.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Biała kiełbasa z kurczaka jest bardzo łatwa do przygotowania, mało tłusta i niedroga. Wszystko czego potrzebujesz to mięso, jelita i przyprawy oraz maszynka do mięsa (najlepiej z przystawką do napełniania jelit farszem). Przyda ci się też ostry nóż i moździerz. Warto samodzielnie robić wędliny, gdyż wtedy wiemy co jemy, a także znacząco oszczędzamy pieniądze.

Składniki

  • 1,8 kg mięsa z ćwiartek kurczaka

  • 5 g czosnku

  • 3 g gorczycy białej

  • 30 g soli

  • 5 g domowej vegety

  • 3 g pieprzu czarnego

  • 3 g mielonej papryki słodkiej

  • 3 g majeranku

  • 4 łyżki sosu sojowego

  • 150 ml bardzo zimnej wody

  • paczuszka jelit - potrzebne będą ok. 2 m

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mięso obieramy z tłuszczu, skórek i kości i kroimy w kostkę 2 x 2 cm.

  • Skórki, tłuszcz i czosnek mielimy przez sitko 4 mm.

  • Do pokrojonego mięsa dodajemy zmielone  skórki z tłuszczem.

  • Gorczycę, pieprz, majeranek, paprykę mieszamy i rozdrabniamy w moździerzu. Mieszamy sos sojowy, vegetę i sól oraz wszystkie przyprawy, mieszamy i dodajemy do mięsa.

  • Dokładnie mieszamy. Gdyby mięso nie chciało zmienić się w jednolitą masę, można dodać bardzo zimnej wody i ponownie wyrabiać do momentu dobrej kleistości farszu.

  • Jelita przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Napełniamy je ściśle farszem.

  • Kiełbasę parzymy w wodzie o temperaturze 75 stopni C przez 25 minut.

Ocena: 2,2