Pieczona noga z indyka: przepis na soczyste podudzie indycze w musztardzie [GALERIA FOTO]
Biała kiełbasa z kurczaka - smakowita, dietetyczna i łatwa do przygotowania

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Białą kiełbasę z kurczaka można sparzyć, upiec a także uwędzić.
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 60 MINUT
Porcja dla: 6 OSÓB
Biała kiełbasa z kurczaka jest bardzo łatwa do przygotowania, mało tłusta i niedroga. Wszystko czego potrzebujesz to mięso, jelita i przyprawy oraz maszynka do mięsa (najlepiej z przystawką do napełniania jelit farszem). Przyda ci się też ostry nóż i moździerz. Warto samodzielnie robić wędliny, gdyż wtedy wiemy co jemy, a także znacząco oszczędzamy pieniądze.
Składniki
1,8 kg mięsa z ćwiartek kurczaka
5 g czosnku
3 g gorczycy białej
30 g soli
5 g domowej vegety
3 g pieprzu czarnego
3 g mielonej papryki słodkiej
3 g majeranku
4 łyżki sosu sojowego
150 ml bardzo zimnej wody
paczuszka jelit - potrzebne będą ok. 2 m
Przygotowanie krok po kroku:
Mięso obieramy z tłuszczu, skórek i kości i kroimy w kostkę 2 x 2 cm.
Skórki, tłuszcz i czosnek mielimy przez sitko 4 mm.
Do pokrojonego mięsa dodajemy zmielone skórki z tłuszczem.
Gorczycę, pieprz, majeranek, paprykę mieszamy i rozdrabniamy w moździerzu. Mieszamy sos sojowy, vegetę i sól oraz wszystkie przyprawy, mieszamy i dodajemy do mięsa.
Dokładnie mieszamy. Gdyby mięso nie chciało zmienić się w jednolitą masę, można dodać bardzo zimnej wody i ponownie wyrabiać do momentu dobrej kleistości farszu.
Jelita przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Napełniamy je ściśle farszem.
Kiełbasę parzymy w wodzie o temperaturze 75 stopni C przez 25 minut.