Zupa krem z fasolki szparagowej-sprawdzony-przepis
2021-03-29
łatwy
35 min
4
Fasolka szparagowa jest bardzo wdzięcznym składnikiem wielu zup, które można przygotować na obiad lub letnią kolację. Zupa krem z fasolki szparagowej to zdrowa dawka błonnika, witamin i minerałów w pysznej postaci! Znakomicie sprawdzi się jako codzienna porcja witamin lub elegancka zupa na przyjęcie.
Jak mrozić fasolkę szparagową?
Sałatka nicejska z fasolką szparagową
Tradycyjna zupa z fasolki szparagowej
Zapiekanka majonezowa z fasolki szparagowej
Babka z gotowanych ziemniaków z fasolką szparagową
Cytrynowa pierś kurczaka z fasolką szparagową w 30 minut
Makaronowe wstążki z cukinią, fasolką, marchewką i serem ricotta
SKŁADNIKI
- 0,5 kg żółtej fasolki szparagowej
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- bulion warzywny
- 4 łyżki oleju lub oliwy
- sól i pieprz do smaku
- posiekana pietruszka
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Na rozgrzanym tłuszczu podsmaż cebulę i czosnek. Dorzuć do tego fasolkę szparagową. Wszystko podsmażaj do 10 minut.
- Zalej składniki bulionem (ok. 0,5 l) i gotuj fasolę do miękkości.
- Wyciągnij kilka strączków do dekoracji. Resztę zmiksuj blenderem.
- Jeszcze gorącą zupę wlej do miseczek. Na wierzch połóż po kilka strąków fasolki i posyp pietruszką.