Obłędne nóżki kurczaka zapieczone w sekretnym sosie: łatwy przepis na obfity obiad palce oblizać!
Fasolka szparagowa - przepisy, odmiany i właściwości

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Fasolka szparagowa występuje w kilku odmianach kolorystycznych
Nie wyobrażamy sobie letnich obiadów bez panoszącej się na talerzu fasolki szparagowej. I bardzo dobrze - bo fasolka to samo zdrowie. Sprawdźmy więc, co kryje w sobie fasolka szparagowa i jak poszczególne odmiany fasolki wykorzystać w kuchni. Podsuwamy też kilka sprawdzonych przepisów na dania ze szparagówki.
Fasolka szparagowa - kolorowy zawrót głowy
Fasolka szparagowa gości na naszych stolach od od czerwca do września. Oczywiście pierwsze zwiastuny pojawiają się w sklepach już w maju, ale na początku sezonu jest bardzo droga. Ta ogródkowa czy działkowa również owocuje zdecydowanie później. Najpopularniejsza jest zielona fasolka szparagowa, nie stronimy również od żółtej, która jest delikatniejsza w smaku i mniej włóknista. Wersją awangardową jest odmiana fioletowa - spotykana w różnych odcieniach - od bladoróżowej po mocny fiolet, w Polsce ciężko ją jednak dostać. Pyszne są wszystkie, zdrowe również, jedzmy więc fasolkę.
Właściwości fasolki szparagowej
Fasolka szparagowa jest niskokaloryczna i charakteryzują ją niski indeks glikemiczny. Ma sporo białka i błonnika, a także witaminy C, A i E. zielona fasolka zawiera sporo kwasu foliowego, a żółta jest bogatsza w potas i fosfor. Obie odmiany zawierają także witaminy z grupy B, a także wapń i magnez. Ze względu na zasadotwórcze działanie fasolka szparagowa polecana jest osobom z nadkwaśnością. Ponadto fasolka bogata jest we flawonoidy - substancje które opóźniają procesy starzenia się organizmu, reguluje też wartości złego cholesterolu we krwi.
Jak kupować i przechowywać fasolkę szparagową?
Fasolkę szparagową najlepiej kupować na wagę, nie w opakowaniach. Wtedy można wybrać najładniejsze strąki. Skórka powinna być gładka i mieć jednolity, dość intensywny kolor. Nie powinno na niej być żadnych plam. Strąki powinny być elastyczne i łamać się z charakterystycznym "trzaśnięciem". Nieumyte strąki można przechowywać w plastikowym woreczku do żywności około tygodnia. Fasolkę szparagowa można również mrozić. Przed zamrożeniem trzeba ją umyć i wrzucić do wrzącej wody na ok 3 min. Następnie chłodzimy fasolkę i w porcjach zamrażamy.
Jak mrozić fasolkę szparagową?
Fasolka szparagowa - przepisy
Fasolkę szparagową należy koniecznie podda obróbce termicznej, nie nadaje się ona do spożywania na surowo. Najbardziej popularna jest fasolka ugotowana i polana masłem i tarta bułką czyli fasolka z zasmażką. W wersji dietetycznej - ugotowana w osolonej lekko wodzie też jest pyszna. Nadaje się też do sałatek, zup i zapiekanek. Świetną opcją są również frytki z fasolki szparagowej. Na zimę można ją zamrozić lub zamarynować.
Fasolka szparagowa – jak ją gotować?
Fasolka szparagowa po grecku - fasolka nieco inaczej
Zupa krem z fasolki szparagowej-sprawdzony-przepis