Fasola limeńska - właściwości i pochodzenie fasoli półksiężycowatej
Fasola limeńska nazywana jest również fasolą półksiężycowatą lub fasolą masłową. Pierwszy z zamienników nazwy pochodzi od kształtu strąków rośliny, drugi zaś związany jest z niezwykłą delikatnością miąższu ziaren rośliny. Jak wykorzystać tę fasolę w kuchni?
Spis treści
- Fasola limeńska - co to za roślina?
- Fasola limeńska - właściwości
- Fasola półksiężycowata - zastosowania kulinarne
- Fasola półksiężycowata w liczbach?
- Fasola limeńska - przepisy
Fasola limeńska - co to za roślina?
Fasola limeńska (łac. Phaseolus lunatus) pochodzi z tropikalnych rejonów Ameryki Południowej i Środkowej. To roślina jednoroczna z rodziny bobowatych o dużych, potrójnych liściach i drobnych kwiatach. Owoce rośliny mają postać niezbyt dużych, płaskich strąków, o półksiężycowatym kształcie. Stąd alternatywna nazwa - fasola półksiężycowata. Nasiona są średniej wielkości, zielone i jędrne, o delikatnej masłowatej konsystencji.
Fasola limeńska - właściwości
Ziarna fasoli półksiężycowatej to przede wszystkim znakomite źródło białka i błonnika. Warzywo nie zwiera cholesterolu i glutenu. Jest znakomitym składnikiem diety bezglutenowej oraz odchudzającej. Ponadto dostarcza organizmowi witamin z grupy B, żelaza, cynku oraz magnezu.
Fasola półksiężycowata - zastosowania kulinarne
Gotowane ziarna fasoli półksiężycowatej są bardzo delikatne w smaku, o gładkiej, maślanej konsystencji. Dzięki swojej konsystencji znakomicie nadaje się do przygotowywania past do pieczenia i dipów. Poza tym można stosować ją do sałatek, zup i dań takich jak fasolka po bretońsku.
Fasola półksiężycowata w liczbach?
Garść fasoli półksiężycowatej waży ok. 70 g, łyżka 20 g, a szklanka 180 g.
Garść gotowanej fasoli półksiężycowatej dostarcza 230 kcal, 15 g białka i 44 g węglowodanów, w tym 13 g błonnika.
Fasola limeńska - przepisy
Propozycje dań w których można zastosować fasolę limeńską, w miejsce innych rodzajów fasoli:
Fasola po meksykańsku - jak zrobić?
Kotlety z fasoli i pieczarek: danie bezmięsne
Pasta do kanapek z białej fasoli i rozmarynu: przepis
Marcepan z fasoli: przepis na niebanalny deser