Kotlety z fasoli i pieczarek: danie bezmięsne
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Fasola jest dobrym źródłem białka i cukrów złożonych. Dlatego kotlety z niej przygotowane mogą jeść wszyscy. Tak przygotowane kotlety z ziarna fasoli i pieczarek mogą być samodzielnym daniem obiadowym lub ciepłą kolacją. Świetnie smakują z sosem pomidorowym. Wypróbujcie przepis na jarskie kotlety z fasoli i pieczarek.
SKŁADNIKI
- 2 puszki fasoli "czarne oczko" lub innej białej
- pół szklanki mąki ziemniaczanej
- 200 g pieczarek
- 1 średnia cebula
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka suszonego selera
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- pół łyżeczki płatków chili
- pół łyżeczki mielonego pieprzu
- pół łyżeczki rozmarynu
- pół łyżeczki szałwi
- pół łyżeczki soli
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Fasolę odcedzić i zmiksować razem z mąką ziemniaczaną. Dodać koncentrat i przyprawy, dobrze wymieszać.
- Pieczarki zetrzeć na tarce, cebulę drobno posiekać.
- Rozgrzać patelnię, na łyżce oleju zeszklić cebulę, dodać pieczarki i smażyć 2-3 minuty.
- Do fasolowej masy dodać usmażone pieczarki i cebulę.
- Z tak przygotowanej masy formować zgrabne kotlety i smażyć na tłuszczu.
- Usmażone kotlety odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
- Kotlety podawać z sosem pomidorowym.