Marcepan z fasoli: przepis na niebanalny deser

2021-03-29
Marcepan z fasoli
Autor: thinkstockphotos.com Rozkoszny w smaku marcepan można przygotować z polską fasolą jaś
łatwy
25 min
4

Marcepanem z fasoli można przekładać ciasta, torty, dekorować mazurki. To wspaniała alternatywa dla tradycyjnego marcepanu, w którym prym wiodą migdały. W przepisie wykorzystujemy fasolę jaś - jest pysznie i po polsku!

SKŁADNIKI

  • szklanka fasoli jaś
  • 25 dag cukru pudru
  • łyżka soku cytrynowego
  • 2 łyżki śmietany do rozrzedzenia masy
  • 25 ml rumu
  • olejek migdałowy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Zalewamy fasolę przegotowaną, wystudzoną wodą i odstawiamy na 12 godzin. Gotujemy do miękkości.
  • Odcedzone i przestudzone nasiona obieramy ze skórek.
  • Miksujemy z cukrem pudrem, sokiem z cytryny, rumem i olejkiem migdałowym. Jeśli masa jest za gęsta, dodajemy 2 łyżki śmietany.
  • Marcepanem można przekładać ciasta, torty, dekorować mazurki.