Marcepan z fasoli: przepis na niebanalny deser
2021-03-29
łatwy
25 min
4
Marcepanem z fasoli można przekładać ciasta, torty, dekorować mazurki. To wspaniała alternatywa dla tradycyjnego marcepanu, w którym prym wiodą migdały. W przepisie wykorzystujemy fasolę jaś - jest pysznie i po polsku!
SKŁADNIKI
- szklanka fasoli jaś
- 25 dag cukru pudru
- łyżka soku cytrynowego
- 2 łyżki śmietany do rozrzedzenia masy
- 25 ml rumu
- olejek migdałowy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Zalewamy fasolę przegotowaną, wystudzoną wodą i odstawiamy na 12 godzin. Gotujemy do miękkości.
- Odcedzone i przestudzone nasiona obieramy ze skórek.
- Miksujemy z cukrem pudrem, sokiem z cytryny, rumem i olejkiem migdałowym. Jeśli masa jest za gęsta, dodajemy 2 łyżki śmietany.
- Marcepanem można przekładać ciasta, torty, dekorować mazurki.