Pączki siostry Anieli - przepis na tradycyjne pączki z marmoladą [WIDEO]

Pączki siostry Anieli - przepis na tradycyjne pączki z marmoladą [WIDEO]

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Domowe pączki nadziewane marmoladą - bez nich trudni wyobrazić sobie tłusty czwartek.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 120 MINUT

Porcja dla: 10 OSÓB

Tradycyjne pączki z marmoladą to obowiązkowy rarytas na tłusty czwartek. Sprawdź, jak zrobić dobre ciasto na pączki i jak je usmażyć, by wyszły jeszcze pyszniejsze niż dotychczas. Oto przepis na najlepsze domowe pączki na świecie!

Składniki

  • 50 dag mąki pszennej

  • 5 dag roztopionego masła

  • 10 dag cukru

  • 4 żółtka

  • 5 dag drożdży świeżych

  • 1 szklanka mleka

  • sól

  • olejek rumowy

  • twarda marmolada owocowa

  • olej do smażenia

Przygotowanie krok po kroku:

  • Podgrzać mleko, dodać łyżkę cukru i pokruszone drożdże. Ostawić, żeby zaczyn ruszył.

  • Mąkę przesiać do miski, wsypać resztę cukru, sól, wymieszać. Dodać zaczyn drożdżowy, żółtka, olejek rumowy i wyrabiać ciasto. Na końcu dodać stopione masło i wyrabiać do momentu, aż ciasto będzie odchodzić od ręki.

  • Ostawić do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

  • Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt, pokroić na kwadraty, na które nakładać po łyżeczce twardej marmolady. Formować kuleczki i ponownie pozostawić do wyrośnięcia.

  • Smażyć na rozgrzanym tłuszczu. Odsączyć z tłuszczu na ręczniku papierowym. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.

  • W dużej misce wymieszaj drożdże z 1 łyżeczką cukru. Gdy się rozpuszczą, wlej letnie mleko, wsyp 100 g mąki, szczyptę soli i wymieszaj składniki, aż się połączą. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce.

  • W tym czasie ubij żółtka i jajka zresztą cukru.

  • Masło rozpuść i odstaw, aż przestygnie.

  • Gdy rozczyn drożdży potroi objętość, dodaj ubite z cukrem jajka, resztę mąki i cukier wanilinowy.

  • Cytrynę umyj, osusz, zetrzyj skórkę i dodaj ją do pozostałych składników.

  • Wyrabiaj ciasto przez ok. 20 minut. Wtedy wlej roztopione, letnie masło i kontynuuj wyrabianie, aż tłuszcz całkowicie połączy się z ciastem. Odstaw w ciepłe miejsce.

  • Gdy ciasto dwukrotnie zwiększy objętość, nabieraj porcje ciasta wielkości dużego orzecha włoskiego. Spłaszczaj je, tworząc placuszek. Na środek placuszka nakładaj łyżeczką konfiturę. Następnie zlep brzegi placuszka, tworząc kulę.

  • Układaj pączki w dużej odległości od siebie zlepieniem w dół na oprószonej mąką ściereczce lub stolnicy. Innym sposobem jest rozwałkowanie ciasta na mocno podsypanej mąką stolnicy na grubość 1 centymetra i wycinanie z niego krążków za pomocą szklanki. Jeśli posiadasz szprycę do dekoracji tortów, z długą końcówką, możesz nadziać konfiturą pączki dopiero po ich usmażeniu.

  • Rozgrzej tłuszcz. Wrzuć na niego kawałek ciasta. Jeśli opada ono w dół i długo nie wypływa, oznacza to, że tłuszcz jeszcze jest za zimny. Gdy natychmiast brązowieje, zmniejsz nieco ogień i poczekaj chwilę, aż tłuszcz przestygnie.

  • Gdy pączki urosną (po ok. 20-30 minutach), smaż je partiami z obu stron na jasnobrązowy kolor. Wyjmuj łyżką cedzakową i odkładaj na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Posyp cukrem pudrem lub polukruj według uznania.

Ocena: 4