Szparagi z boczkiem z patelni lub grilla - świetny przepis na szparagi zawijane boczkiem
Dieta bezglutenowa
Gotowane szparagi zawinięte w plasterki boczku są łatwe do wykonania. Przepis na szparagi z boczkiem, polecamy szczególnie osobom, które jeszcze nie robiły szparagów, bo to sposób łatwy i sprawdzony. Szparagi zawijane boczkiem mogą być przystawką lub dodatkiem do dań głównych.
Szparagi zawijane boczkiem
Szparagi i boczek to naprawdę zgrany duet. Zielone szparagi są niezwykle miękkie, ale jednocześnie, jeśli nie przesadzimy z długością obróbki cieplnej, pozostają jędrne i kruche. Wyrazisty i chrupiący boczek idealnie uzupełnia danie, a bekonowa osłonka chroni delikatne warzywa przed nadmiarem wysokiej temperatury. Dlatego to świetnie danie dla początkujących szparagożerców. Do tego szyki sos i proste, ale jednocześnie wykwintne danie jest gotowe. Palce lizać!
Pod materiałem wideo znajdziecie galerię z innymi naszymi przepisami na dania ze szparagów
SKŁADNIKI
- 1 pęczek zielonych szparagów
- 4 gałązki rozmarynu
- 200 g wędzonego boczku pokrojonego w cienkie paski
- sól ziołowa
- szczypta sproszkowanego chili
- 2 łyżki posiekanego koperku
- świeżo zmielony kolorowy pieprz
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 3 łyżeczki octu balsamicznego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Szparagi umyj, odłam twarde końce. Każdy szparag owiń plasterkiem boczku z dodatkiem gałązki rozmarynu.
- Szparagi w boczku smaż na patelni, na patelni grillowej lub na grillu, aż boczek się przyrumieni. Można je również wstawić do piekarnika i piec 20 minut w temperaturze 180°C lub do zrumienienia.
- Wymieszaj składniki sosu, połącz go z oliwą i trzema łyżeczkami octu balsamicznego. Usmażone szparagi ułóż na talerzu i skrop sosem. Tak przygotowane szparagi podajemy od razu!