W czym podać sałatki karnawałowe? 8 przepisów na ładne serwowanie sałatek imprezowych

W czym podać sałatki karnawałowe? 8 przepisów na ładne serwowanie sałatek imprezowych

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Kruche lub waflowe korpusy tartaletek to najlepszy sposób na eleganckie podanie sałatek

W czym podać sałatki sylwestrowe? Jak przygotować efektowny stół bankietowy? Istnieje wiele pomysłów. My polecamy 8 przepisów na ładne serwowanie sałatek imprezowych, które zachwycą Waszych bliskich oraz gości. 

Sałatka w rożku waflowym

Tradycyjną sałatkę jarzynową można podać w rożku waflowym. Tak, takim samym, jak podajecie lody. Można ją również ozdobić łyżeczką ikry z łososia i odrobiną majonezu. Dodać ćwiartkę plasterka z cytryny i gotowe!

Klasyczny przepis na sałatkę jarzynową

Sałatka jarzynowa: 5 błędów najczęściej popełnianych podczas przyrządzania

Sałatka śledziowa w wafelkach

Śledziowa w waflowej tartaletce

Wyrazistą sałatkę jarzynową z solonym śledziem można podać w waflowej tartletce. Gotowe korpusy waflowe do tartaletek znajdziecie w dziale z ciastkami i przekąskami. 

Sałatka jarzynowa ze śledziem

Sałatka  z paluszków krabowych surimi w kruchych babeczkach

Sałatka krabowa w kruchych babeczkach

Dobrym pomysłem do podania sałatki są korpusy z kruchego ciasta do babeczek i tartaletek. Taki gotowy korpus można napełnić porcją sałatki. Na przykład  wymieszanej z majonezem lub wypróbuj Przepyszna sałatka z krewetek, kalmarów i paluszków krabowych surimi

Sałatka pod szubą w korpusach z maślanego ciasta

Buraczkowa sałatka śledziowa w kruchych korpusach

Buraczkowa sałatka śledziowa pięknie prezentuje się w maślanych korpusach z kruchego ciasta. Takie korpusy możecie przygotować według przepisu Kruche babeczki do napełnienia wytrawnym nadzieniem

Imprezowa sałatka z paluszków krabowych surimi z ogórkiem i kukurydzą

Sałatka warstwowa w szklance

Szalenie efektownym sposobem podania jest ułożenie warstw sałatki w szklance. Taka jednoosobowa porcja sałatki pięknie się prezentuje. 

Sałatka warstwowa  z paluszków krabowych, świeżego ogórka i kukurydzy

Sałata ze świeżą mozzarellą w kieliszku

Sałata w kieliszku z paluszkami chlebowymi

Zieloną sałatę z dodatkami warto podzielić na porcje i ułożyć w kieliszkach. A zamiast podawać oddzielnie pieczywo, do każdego kieliszka dodać po dwa paluszki chlebowe (włoskie grissini) lub po prostu paluszki z makiem lub sezamem. 

Sałata z mozzarellą, pomidorkami i oliwkami

Paluchy drożdżowe z serem

Skórki cytrynowe nadziewane pastą  z tuńczyka

Sałatka w pucharkach z owoców cytrusowych

Efektownym sposobem podania sałatek jest wykorzystanie wydrążonych owoców cytrusowych. Połówki skórek z cytryny, czy pomarańczy można wykorzystać jak pucharki. 

Sałatka z jajek i tuńczyka z puszki

Kubańska sałatka w ananasie według Magdy Gessler

Sałatka podana w ananasie

Niezwykłe kolorytu każdej imprezie dodadzą połówki ananasa wypełnione sałatką z egzotycznych składników. 

Kubańska sałatka z krewetkami podana w ananasie według Magdy Gessler

Ocena: 4,6
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).