Kruche babeczki z kremem i rydzami

2021-03-29
Kruche babeczki z kremem i rydzami
Autor: thinkstockphotos.com Kruche babeczki wyglądają rozkosznie i wybornie smakują. 
łatwy
30 min
4

Kruche babeczki z kremem z serka mascarpone i smażonymi rydzami, to pyszna przekąska na eleganckie przyjęcie lub wyjątkowy obiad rodzinny. Przepis na kruche babeczki jest prosty. Może być jeszcze łatwiejszy, gdy zamiast piec babeczki własnoręcznie, wykorzystacie gotowe wytrawne babeczki z kruchego ciasta. Kruche babeczki z kremowym serkiem i rydzami to świetna przystawka, wypróbujcie ten przepis!

SKŁADNIKI

  • Na kruche ciasto:
  • 125 g masła
  • 250 g mąki
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki wody
  • sól
  • 2 łyżeczki rozmarynu
  •  
  • Na krem:
  • 150 g serka mascarpone
  • 100 ml śmietany kremówki 36%
  • sól
  •  
  • Na przybranie:
  • 300 g młodych rydzy
  • 2 łyżki masła
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Z podanych składników przygotować ciasto w makserze: najpierw posiekać masło z mąką i rozmarynem, potem dodać żółtko, wodę i sól, wymieszać. Ciasto zawinąć w folię i schłodzić przez pół godziny w lodówce.
  • Ciasto rozwałkować, wyciąć krążki rozmiaru foremek do babeczek. Foremki posmarować tłuszczem, wylepić ciastem i piec 10-15 minut albo do zrumienienia. Babeczki wystudzić. 
  • Mascarpone zmiksować ze śmietaną. Dodać sól i pieprz do smaku. 
  • Na patelni rozgrzać masło, dodać kapelusze rydzy (blaszkami do góry) i smażyć 3-4 minuty, przewrócić i smażyć jeszcze 2 minuty. 
  • Babeczki napełnić kremem, na wierzch położyć grzyby, spryskać masłem. Od razu podawać. 
  •