Paluchy drożdżowe z serem
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Paluchy drożdżowe z serem to świetny pomysł na przekąskę dla całej rodziny albo na domówkę. Doskonale smakują same, a także z esencjonalnymi dipami. Nie są też trudne do przygotowania ani kosztowne, więc koniecznie wypróbuj przepis!
SKŁADNIKI
- 1 torebka drożdży suszonych instant
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 kg mąki
- 1 łyżeczka soli
- 3 łyżki oliwy
- 1 szklanka tartej mozzarelli
- pieprz grubo mielony
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
Wszystkie składniki ciasta mieszamy ze sobą w malakserze, dolewając tyle letniej wody, aby powstała sprężysta i w miarę lekka masa, która nie będzie lepić się do rąk.
Całość mieszamy ok. 4-5 minut tak, aby dobrze napowietrzyć ciasto, a następnie odrywamy jego kawałki, rolujemy je, nadając kształt palucha i mocno przyciskamy do wysypanego na talerzu sera.
Posypujemy pieprzem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 230 stopni C na około 8 minut.