Paluchy drożdżowe z serem

2021-01-11
mat. pras. CYKORIA S.A.
Paluchy drożdżowe z serem
Autor: Shutterstock Paluchy drożdżowe z serem
łatwy
30 min
4

Paluchy drożdżowe z serem to świetny pomysł na przekąskę dla całej rodziny albo na domówkę. Doskonale smakują same, a także z esencjonalnymi dipami. Nie są też trudne do przygotowania ani kosztowne, więc koniecznie wypróbuj przepis!

Składniki

1 torebka drożdży suszonych instant

1 łyżeczka cukru

1/2 kg mąki

1 łyżeczka soli

3 łyżki oliwy

1 szklanka tartej mozzarelli

pieprz grubo mielony

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Wszystkie składniki ciasta mieszamy ze sobą w malakserze, dolewając tyle letniej wody, aby powstała sprężysta i w miarę lekka masa, która nie będzie lepić się do rąk.

Całość mieszamy ok. 4-5 minut tak, aby dobrze napowietrzyć ciasto, a następnie odrywamy jego kawałki, rolujemy je, nadając kształt palucha i mocno przyciskamy do wysypanego na talerzu sera.

Posypujemy pieprzem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 230 stopni C na około 8 minut.