Sałatka jarzynowa ze śledziem
2021-11-09
13:02
Sałatka jarzynowa ze śledziem, to wzbogacony wariant tradycyjnej sałatki jarzynowej. Ulubione polskie smaki! W tej wersji sałatka jarzynowa ze śledziem świetnie się nada na odświętną, świąteczną przystawkę. Można ją zrobić także jako sałatkowy wariant postnej kolacji, albo tradycyjnego „śledzika″.
i
łatwy
20 min
4
Sałatkę jarzynową ze śledziem można udekorować kawałkami śledzia i kolorowymi warzywami.
Polecamy również przepisy na: sałatkę śledziową z fasolą i burakiem oraz przepis według Magdy Gessler na sałatkę śledziowa poznańską
SKŁADNIKI
- 500 g filetów śledziowych (w zalewie lub w oleju)
- 3-4 marchewki
- 2 pietruszki
- 1 mały por
- kawałek selera korzeniowego
- 1 duże jabłko
- 1-2 ogórki kwaszone (w zależności od rozmiaru)
- 2 jajka na twardo
- 1 puszka zielonego groszku (lub 1 szklanka ugotowanego groszku z mrożonki bądź świeżego)
- 1 pęczek szczypiorku
- sok z 1 cytryny
- sól
- pieprz
- majonez (ok. 5 łyżek)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Włoszczyznę umyć, obrać ugotować (z wyjątkiem pora) i pokroić w kostkę. Pora pokroić w półtalarki.
- Jabłko obrać i oczyścić z gniazda nasiennego, pokroić w kostkę. Pokroić też obrane jajka i ogórki kwaszone.
- Dodać odcedzony groszek, odcedzone i pokrojone na nieduże kęsy śledzie, majonez, przyprawy, sok z cytryny i wszystko wymieszać. Posypać skrojonym szczypiorkiem. Wstawić na 1 godzinę do lodówki przed podaniem, żeby smaki się przegryzły.