Sałatka jarzynowa ze śledziem
2021-11-09
łatwy
20 min
4
Sałatka jarzynowa ze śledziem, to wzbogacony wariant tradycyjnej sałatki jarzynowej. Ulubione polskie smaki! W tej wersji sałatka jarzynowa ze śledziem świetnie się nada na odświętną, świąteczną przystawkę. Można ją zrobić także jako sałatkowy wariant postnej kolacji, albo tradycyjnego „śledzika″.
Sałatkę jarzynową ze śledziem można udekorować kawałkami śledzia i kolorowymi warzywami.
Polecamy również przepisy na: sałatkę śledziową z fasolą i burakiem oraz przepis według Magdy Gessler na sałatkę śledziowa poznańską
SKŁADNIKI
- 500 g filetów śledziowych (w zalewie lub w oleju)
- 3-4 marchewki
- 2 pietruszki
- 1 mały por
- kawałek selera korzeniowego
- 1 duże jabłko
- 1-2 ogórki kwaszone (w zależności od rozmiaru)
- 2 jajka na twardo
- 1 puszka zielonego groszku (lub 1 szklanka ugotowanego groszku z mrożonki bądź świeżego)
- 1 pęczek szczypiorku
- sok z 1 cytryny
- sól
- pieprz
- majonez (ok. 5 łyżek)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Włoszczyznę umyć, obrać ugotować (z wyjątkiem pora) i pokroić w kostkę. Pora pokroić w półtalarki.
- Jabłko obrać i oczyścić z gniazda nasiennego, pokroić w kostkę. Pokroić też obrane jajka i ogórki kwaszone.
- Dodać odcedzony groszek, odcedzone i pokrojone na nieduże kęsy śledzie, majonez, przyprawy, sok z cytryny i wszystko wymieszać. Posypać skrojonym szczypiorkiem. Wstawić na 1 godzinę do lodówki przed podaniem, żeby smaki się przegryzły.