Sałatka śledziowa poznańska - przepis według Magdy Gessler

Sałatka śledziowa poznańska - przepis według Magdy Gessler

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Sałatka śledziowa poznańska według przepisu Magdy Gessler to udane połączenie wypróbowanych smaków.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 5 OSÓB

Sałatka śledziowa z przepisu Magdy Gessler będzie świetną przekąską na wigilię, karnawał oraz ostatki. Przygotuj na imprezę sałatkę poznańską ze śledziem według przepisu Magdy Gessler i oczaruj jej delikatnym smakiem przybyłych gości. 

Składniki

  • 4 filety ze śledzia w oleju

  • 5 ziemniaków sałatkowych

  • 5 jajek

  • 2 ogórki konserwowe

  • 4 łyżki majonezu

  • Pęczek natki pietruszki

  • Sól i pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Wyszoruj ziemniaki i ugotuj je w osolonej wodzie do miękkości, następnie ostudź, obierz i pokrój w kosteczkę.

  • Jajka ugotuj na twardo (1 odłóż do dekoracji), ostudź i pokrój w kostkę.

  • Pokój w kostkę śledzie i ogórki. Posiekaj natkę.

  • Starannie wymieszaj wszystkie składniki sałatki. 

  • Dopraw solą i pieprzem, dodaj 4 łyżki majonezu.

  • Udekoruj sałatkę łódeczkami z pozostawionego jajka. Sałatka najlepiej smakuje schłodzona. 

Ocena: 2,8