Ziemniaczane kruche paluszki lub ciasteczka - efektowna przekąska za grosze
Śledzie ze śliwkami suszonymi - przepis według Ewy Wachowicz

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Śledzie w sosie z suszonych śliwek nabierają niesamowitego aromatu
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 40 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Śledzie z suszonymi śliwkami według przepisu Ewy Wachowicz mogą sprawić, że nawet osoby nie przepadające za śledziami zakochają się w nich. Aromatyczny sos, słodkawy i dymny, doskonale komponuje się z soloną rybą.
Składniki
½ kg płatów śledziowych
200 g śliwek suszonych w dymie
garść migdałów (bez skórki)
garść żurawiny
2 łyżki oliwy
sól
pieprz
cukier do smaku
Przygotowanie krok po kroku:
Śliwki namoczyć w wodzie, rozgotować, zmiksować. Dodać pokrojone migdały i namoczoną wcześniej żurawinę. Posłodzić, doprawić solą i pieprzem, dodać oliwę (można też wycisnąć odrobinę soku z cytryny).
Śledzie namoczyć w mleku, po kilku godzinach pokroić na kawałki. Układać ciasno w słoiku, przekładać sosem śliwkowym. (Jak moczyć śledzie? Sprawdź TUTAJ.)
Odstawić na kilka dni, by się przegryzły.
Polecamy również przepis na zupę śledziową według Ewy Wachowicz oraz śledzie w kremie z mleczu według Magdy Gessler.