Śledzie ze śliwkami suszonymi - przepis według Ewy Wachowicz

Śledzie ze śliwkami suszonymi - przepis według Ewy Wachowicz

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Śledzie w sosie z suszonych śliwek nabierają niesamowitego  aromatu

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Śledzie z suszonymi śliwkami według przepisu Ewy Wachowicz mogą sprawić, że nawet osoby nie przepadające za śledziami zakochają się w nich. Aromatyczny sos, słodkawy i dymny, doskonale komponuje się z soloną rybą. 

Składniki

  • ½ kg płatów śledziowych

  • 200 g śliwek suszonych w dymie

  • garść migdałów (bez skórki)

  • garść żurawiny

  • 2 łyżki oliwy

  • sól

  • pieprz

  • cukier do smaku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Śliwki namoczyć w wodzie, rozgotować, zmiksować. Dodać pokrojone migdały i namoczoną wcześniej żurawinę. Posłodzić, doprawić solą i pieprzem, dodać oliwę (można też wycisnąć odrobinę soku z cytryny).

  • Śledzie namoczyć w mleku, po kilku godzinach pokroić na kawałki. Układać ciasno w słoiku, przekładać sosem śliwkowym. (Jak moczyć śledzie? Sprawdź TUTAJ.)

  • Odstawić na kilka dni, by się przegryzły.

Ocena: 3,1