Imprezowa sałatka z paluszków krabowych surimi z ogórkiem i kukurydzą
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Sałatka z paluszków krabowych surimi z ogórkiem i kukurydzą to niedroga, lecz wyszukana w smaku przystawka imprezowa. Można ją przygotować w jednym naczyniu, już wymieszaną lub składniki ułożyć warstwami. Sałatka dobrze się prezentuje również w małych naczynkach, na przykład szklaneczkach. Paluszki surimi nie powstają z mięsa krabów, ale ryb. Mimo to doskonale imitują krabowe mięso. Sałatka jest pyszna i bardzo łatwa w przygotowaniu.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 250 g paluszków krabowych surimi
- 1 puszka kukurydzy, odcedzonej
- 1 ogórek wężowy
- 3 jajka, ugotowane na twardo
- 2 pęczki szczypiorku
- 150 ml majonezu
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka cukru
- 0,5 łyżeczki pieprzu mielonego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Majonez wymieszać z sokiem z cytryny, cukrem i pieprzem. Odstawić.
- Paluszki krabowe surimi pokroić na kawałki.
- Ogórek wężowy nie obierać, pokroić w kostkę.
- Jajka ugotowane na twardo pokroić w kostkę.
- Szczypiorek drobno posiekać.
- W jednej misce. Do miski wsypać wszystkie składniki razem z odcedzoną kukurydzą, wymieszać, dodać majonez z przyprawami i ponownie wymieszać.
- W szklaneczkach. Na dnie szklanki ułożyć warstwę surimi, dalej warstwami kukurydzę, ogórek, jajko i szczypiorek. Potem znowu surimi i kukurydzę. Polać porcją majonezu. Wierzch udekorować szczypiorkiem.