Imprezowa sałatka z paluszków krabowych surimi z ogórkiem i kukurydzą

2021-03-29
Imprezowa sałatka z paluszków krabowych surimi z ogórkiem i kukurydzą
Autor: Shutterstock Sałatkę można ozdobić rulonikami ze skórki ogórka
łatwy
30 min
4

Sałatka z paluszków krabowych surimi z ogórkiem i kukurydzą to niedroga, lecz wyszukana w smaku przystawka imprezowa. Można ją przygotować w jednym naczyniu, już wymieszaną lub składniki ułożyć warstwami. Sałatka dobrze się prezentuje również w małych naczynkach, na przykład szklaneczkach. Paluszki surimi nie powstają z mięsa krabów, ale ryb. Mimo to doskonale imitują krabowe mięso. Sałatka jest pyszna i bardzo łatwa w przygotowaniu. 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 250 g paluszków krabowych surimi
  • 1 puszka kukurydzy, odcedzonej
  • 1 ogórek wężowy
  • 3 jajka, ugotowane na twardo
  • 2 pęczki szczypiorku
  • 150 ml majonezu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cukru
  • 0,5 łyżeczki pieprzu mielonego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Majonez wymieszać z sokiem z cytryny, cukrem i pieprzem. Odstawić.
  • Paluszki krabowe surimi pokroić na kawałki.
  • Ogórek wężowy nie obierać, pokroić w kostkę. 
  • Jajka ugotowane na twardo pokroić w kostkę.
  • Szczypiorek drobno posiekać.
  • W jednej misce. Do miski wsypać wszystkie składniki razem z odcedzoną kukurydzą, wymieszać, dodać majonez z przyprawami i ponownie wymieszać.
  • W szklaneczkach. Na dnie szklanki ułożyć warstwę surimi, dalej warstwami kukurydzę, ogórek, jajko i szczypiorek. Potem znowu surimi i kukurydzę. Polać porcją majonezu. Wierzch udekorować szczypiorkiem.