Kubańska sałatka w ananasie według Magdy Gessler
2021-11-23
łatwy
30 min
4
Kubańska sałatka w ananasie według Magdy Gessler to doskonała przystawka na spotkanie z przyjaciółmi. Do przygotowania sałatki można wykorzystać mniejsze niż tygrysie – krewetki koktajlowe. Smak sałatce nadaje pijany od rumu sos koktajlowy. W efekcie otrzymujemy fantazyjną sałatkę od której nie będziecie mogli się oderwać.
SKŁADNIKI
- 1 świeży ananas
- 1 sałata lodowa
- 1 wężowy ogórek szklarniowy
- 200 g pomidorków koktajlowych
- 200-300 g krewetek koktajlowych
- 1 biała cebula pokrojona w piórka lub 1 pęczek grubego szczypioru z cebulą
- Sos:
- 1 szklanka majonezu
- 3 łyżki keczupu
- 1 łyżka octu winnego
- 1 łyżka rumu lub nieco więcej
- 1 łyżeczka sosu tabasco
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ananasa przekroić na pół i wydrążyć. Miąższ pokroić w kostkę wielkości pomidorków koktajlowych.
- Sałatę lodową pokroić w kostkę. Ogórka w grube półplasterki. Pomidorki pozostawić w całości. Cebulę pokroić w piórka lub szczypior w talarki.
- Jeśli krewetki nie były blanszowane, przygotować osolony i posłodzony do smaku wywar z kopru i pora, w którym ugotować przez 3 minuty krewetki koktajlowe, większe nieco dłużej. Odsączyć i od razu schłodzić w wodzie z lodem.
- W misce połączyć wszystkie warzywa i krewetki.
- Przygotować sos: zmiksować wszystkie składniki.
- Do sałatki dodać sos i wymieszać.
- Podawać w wydrążonych połówkach ananasa.