Kubańska sałatka w ananasie według Magdy Gessler

Kubańska sałatka w ananasie według Magdy Gessler
Autor: Shutterstock Soczysta sałatka z krewetkami podana w ananasie to przebój każdej imprezy
łatwy
30 min
4

Kubańska sałatka w ananasie według Magdy Gessler to doskonała przystawka na spotkanie z przyjaciółmi. Do przygotowania sałatki można wykorzystać mniejsze niż tygrysie – krewetki koktajlowe. Smak sałatce nadaje pijany od rumu sos koktajlowy. W efekcie otrzymujemy fantazyjną sałatkę od której nie będziecie mogli się oderwać. 

SKŁADNIKI

  • 1 świeży ananas
  • 1 sałata lodowa
  • 1 wężowy ogórek szklarniowy
  • 200 g pomidorków koktajlowych
  • 200-300 g krewetek koktajlowych 
  • 1 biała cebula pokrojona w piórka lub 1 pęczek grubego szczypioru z cebulą
  •  
  • Sos:
  • 1 szklanka majonezu
  • 3 łyżki keczupu
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 łyżka rumu lub nieco więcej
  • 1 łyżeczka sosu tabasco
  •  
  •  

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ananasa przekroić na pół i wydrążyć. Miąższ pokroić w kostkę wielkości pomidorków koktajlowych.
  • Sałatę lodową pokroić w kostkę. Ogórka w grube półplasterki. Pomidorki pozostawić w całości. Cebulę pokroić w piórka lub szczypior w talarki.
  • Jeśli krewetki nie były blanszowane, przygotować osolony i posłodzony do smaku wywar z kopru i pora, w którym ugotować przez 3 minuty krewetki koktajlowe, większe nieco dłużej. Odsączyć i od razu schłodzić w wodzie z lodem. 
  • W misce połączyć wszystkie warzywa i krewetki. 
  • Przygotować sos: zmiksować wszystkie składniki.
  • Do sałatki dodać sos i wymieszać. 
  • Podawać w wydrążonych połówkach ananasa. 
  •