Ukraińska sałatka z jajek i tuńczyka z puszki
2021-03-29
łatwy
45 min
4
Ukraińska sałatka z jajek i tuńczyka z puszki te elegancka przystawka z łatwo dostępnych produktów. Można sałatkę zabrać do pracy, zjeść na kolację lub poczęstować nią przyjaciółki. Świetnie smakuje ze świeżą bułką.
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 6 jaj
- 100 g żółtego sera o wyrazistym lekko pikantnym smaku
- 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
- 1 słoik majonezu
- 100 g masła zamrożonego
- 1 cebula
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Jajka ugotować na twardo, białka oddzielić od żółtek. Białka zetrzeć na tarce o grubych oczkach, a żółtka na tarce o drobnych oczkach.
- Cebulę drobno posiekać, sparzyć wrzątkiem, a następnie dokładnie wystudzić.
- Tuńczyka odcedzić, rozdrobnić za pomocą widelca.
- Ser żółty zetrzeć na tarce o małych oczkach.
- Masło zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- W małych salaterkach lub w dużej salaterce układać warstwami: białka, ser, tuńczyka, majonez, cebulę, aż do wyczerpania składników.
- Wierzch ponownie pokryć warstwą majonezu i posypać żółtkami. Schłodzić przed podaniem.