Ukraińska sałatka z jajek i tuńczyka z puszki

2021-03-29
Ukraińska sałatka warstwowa z jajek i tuńczyka z puszki
Autor: Shutterstock Pyszna i sycąca sałatka z jajek i tuńczyka dla każdego
łatwy
45 min
4

Ukraińska sałatka z jajek i tuńczyka z puszki te elegancka przystawka z łatwo dostępnych produktów. Można sałatkę zabrać do pracy, zjeść na kolację lub poczęstować nią przyjaciółki. Świetnie smakuje ze świeżą bułką. 

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 6 jaj
  • 100 g żółtego sera o wyrazistym lekko pikantnym smaku
  • 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
  • 1 słoik majonezu
  • 100 g masła zamrożonego
  • 1 cebula

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jajka ugotować na twardo, białka oddzielić od żółtek. Białka zetrzeć na tarce o grubych oczkach, a żółtka na tarce o drobnych oczkach.
  • Cebulę drobno posiekać, sparzyć wrzątkiem, a następnie dokładnie wystudzić.
  • Tuńczyka odcedzić, rozdrobnić za pomocą widelca.
  • Ser żółty zetrzeć na tarce o małych oczkach.
  • Masło zetrzeć na tarce o grubych oczkach. 
  • W małych salaterkach lub w dużej salaterce układać warstwami:  białka, ser, tuńczyka, majonez, cebulę, aż do wyczerpania składników.
  • Wierzch ponownie pokryć warstwą majonezu i posypać żółtkami. Schłodzić przed podaniem.