Majonez wegański. Przepisy na majonez z ziemniaków, fasoli i ryżu [WIDEO]
Lubisz majonez, ale jesteś weganinem albo szukasz nowych, nietypowych smaków? Spróbuj przygotować majonez inaczej - bez jajek. Podajemy przepisy na majonez wegański z ziemniaków, fasoli i ryżu!
Spis treści
- Z czego robi się majonez?
- Czy można zrobić majonez bez jajek?
- Majonez z ziemniaków
- Majonez z fasoli (opcjonalnie groszek)
- Majonez z ryżu
Z czego robi się majonez?
Klasyczny majonez to nic innego jak żółtka wymieszane z olejem z dodatkiem octu czy soku z cytryny. Majonez można stosować do sałatek czy jako dodatek do mięs podobnie jak keczup i musztarda albo smarować nim pieczywo. Od tych dwóch pozostałych majonez różni się ilością kalorii, co zawdzięcza dużej ilości zawartego w nim oleju.
Czy można zrobić majonez bez jajek?
Majonez można przygotowywać nie tylko na bazie żółtek. Zasada jest podobna, tylko zamiast żółtek dodajemy ziemniaki, fasolę lub ryż. Ta wersja majonezu bez jajek zadowoli szczególnie wegan, dla których klasyczny majonez z dodatkiem żółtka jest niewskazany.
Majonez z ziemniaków
Składniki:
1 ugotowany ziemniak
½ ugotowanej marchwi
2 ząbki czosnku
1/3 szklanki oleju
sok z 1 cytryny
sól
W blenderze miksujemy pokrojonego ziemniaka i marchewkę, dodajemy czosnek i dalej miksujemy.
Na koniec dolewamy oliwę i sok z cytryny.
Doprawiamy solą.
Majonez z fasoli (opcjonalnie groszek)
Składniki:
½ szklanki gotowanej fasoli
2 ząbki czosnku
1/3 szklanki oliwy
1 łyżka mąki
½ szklanki wody
sok z 1 cytryny
sól
W rondelku rozgrzewamy oliwę.
Wsypujemy mąkę i chwilę prażymy mieszając.
Dolewamy wodę i gotujemy około 3 minut.
Zdejmujemy z ognia, dodajemy fasolę, czosnek i sok z cytryny.
Miksujemy.
Doprawiamy solą.
Majonez z ryżu
Składniki:
1 szklanki ugotowanego ryżu
½ szklanki mleka sojowego
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka posiekanej cebuli
ząbek czosnku
1 łyżka soku z cytryny
Ryż z mlekiem miksujemy, dodajemy oliwę, cebulę i posiekany czosnek.
Na koniec dodajemy sok z cytryny i wolno mieszamy.