Boski sernik chałwowy na ciasteczkowym spodzie - wypróbowany przepis

Boski sernik chałwowy na ciasteczkowym spodzie - wypróbowany przepis
Autor: Shutterstock Sernik chałwowy, z polewą z chałwy i śmietanki, ma naprawdę boski smak
łatwy
40 min
4

Ten przepis na sernik chałwowy na ciasteczkowym spodzie wypróbowaliśmy. Jest nieskomplikowany w wykonaniu i smakuje naprawdę bosko! Warto go zrobić nie tylko z okazji świąt.

Polecamy także:

Sernik na kruchym spodzie  

 Sernik na zimno z serków homogenizowanych - prosty przepis

Sernik na zimno z białą czekoladą i malinami

Sernik z malinowym musem

Sernik na ciasteczkowym spodzie z cynamonem - przepis świąteczny

Sernik krakowski według Magdy Gessler

Kapitalny sernik na drożdżowym spodzie z brzoskwiniami i kruszonką

Jagodowy sernik na zimno

Zobacz wideo, dlaczego kochamy serniki:

SKŁADNIKI

  • Spód:
  • 100 g herbatników lub biszkopty (gdy nie chcesz kruszyć ciasteczek)
  • 40 g roztopionego masła
  • Masa serowo-chałwowa:
  • 1 kg sera mielonego
  • 1 szklanka drobnego cukru
  • 5 jajek
  • pół szklanki kremówki (125 ml)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 300-350 chałwy sezamowej waniliowej pokruszonej na kawałki
  • cukier waniliowy
  • Polewa chałwowa:
  • 150 g chałwy sezamowej lub innej
  • pół szklanki kremówki (125 ml)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Spód: ciasteczka pokruszyć wałkiem lub w malakserze na piasek. Dodać roztopione masło i wymieszać. Na tortownicę o średnicy 23-24 cm wysypać masę "ciasteczkową", wyrównać. Odstawić na chwilę do zamrażalnika.
  • Masa serowo-chałwowa: wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Ser utrzeć z cukrem mikserem. Dodawać jajka, jedno po drugim, krótko miksując po każdym dodaniu. Dodać pozostałe składniki i zmiksować, tylko do połączenia się składników, na końcu przy pomocy szpatułki wymieszać pokruszoną chałwę. Masę serową przelać na "ciasteczkowy" spód, wyrównać.
  • Na najniższej półce piekarnika postawić naczynie z wodą, na wyższej półce położyć formę z sernikiem - sernik pieczemy w kąpieli wodnej. Piec w temperaturze 170ºC przez ok. 1 godzinę lub więcej, zależy od piekarnika. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku. Wyjąć, wystudzić do końca, polać polewą chałwową, schłodzić przez 12 godz. w lodówce.
  • Polewa chałwowa: chałwę pokruszyć i wsypać do małego garnka. Dodać kremówkę i wymieszać, by nie było grudek. Podgrzać, by polewa lekko zgęstniała, mieszać, by się nie przypaliła, zdjąć z palnika, lekko przestudzić. Polewę wylać na wystudzony sernik. W niskiej temperaturze ładnie zgęstnieje.
Maria Olczak
więcej