Ewa Wachowicz ma sposób na niesamowity sernik. Zachwyć rodzinę w te święta

2025-12-17 9:37

Zamiast zwykłego sernika, w tym roku przygotuj ten przepyszny sernik gotowany z przepisu Ewy Wachowicz. To ciasto smakuje obłędnie, wygląda niesamowicie i jest stosunkowo proste do przygotowania. Zachwyć gości ciastem, któremu nie sposób sie oprzeć.

Ewa Wachowicz ma sposób na niesamowity sernik. Zachwyć rodzinę w te święta

i

Autor: Ai/ Shutterstock
łatwy
25 min
12

Dieta wegetariańska

Ewa Wachowicz wie, jak możesz zaskoczyć najbliższych w te święta Bożego Narodzenia. Zamiast po raz kolejny szykować sernik z rosą czy baskijski, postaw tym razem na jej przepis na sernik gotowany. To przepyszne ciasto jest proste dp przygotowania, a smakuje obłędnie. A co najlepsze? Nie ma strachu, że opadnie!

Sernik inny niż wszystkie. Ewa Wachowicz poleca

Ten sernik dość mocno różni się od takich "tradycyjnych". Nie mamy tu podstawy, na którą wylewana jest puszysta masa serowa. Tutaj za to pieczemy warstwy z ciasta półkruchego, w którym znajdziemy dodatek bitej śmietany.

Te warstwy przekładane są przepyszną, gotowaną masą serową, która zachwyci każdego. Jest prosta w przygotowaniu, a smakuje obłędnie. A co najlepsze? Przepięknie wygląda przy okazji. Podawać można ten sernik niemal jako tort świąteczny.

Jeśli więc mamy ochotę zaskoczyć najbliższych lub po prostu znudził się nam już taki sam sernik co roku, możemy wypróbować ten niesamowity przepis Ewy Wachowicz. Wystarczy kilka chwil, by go przygotować, a smak bardzo długo nie da o sobie zapomnieć.

SKŁADNIKI

  • Ciasto:
  • 500 g mąki
  • 250 g zimnego masła
  • 200 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany
  • Masa:
  • 1 i 1/4 kg białego sera (mielony trzy razy)
  • 200 g masła
  • 2 jajka
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 budyń waniliowy
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wszystkie składniki na masę umieszczamy w misce.
  • Ciasto dokładnie zagniatamy, aż wszystkie składniki się połączą.
  • Dzielimy na 3 części i rozwałkowujemy (może być na okrągłe lub prostokątne placki).
  • Pieczemy w 180 stopniach przez około 25 minut.
  • W garnku rozpuszczamy masło.
  • Dodajemy ser i jajka.
  • Całość dokładnie mieszamy i podgrzewamy.
  • Kiedy masa zacznie "bulgotać" dodajemy stopniowo cukier, budyń i mąkę ziemniaczaną.
  • Gotujemy i mieszamy, aż masa zgęstnieje.
  • Ciepłą masę serową przekładamy na upieczone blaty, które układamy na sobie (jak tort).
  • Gotowy sernik odkładamy do całkowitego wystygnięcia.
  • Jeśli chcemy sernik możemy posypać cukrem pudrem, polać polewą lub lukrem.
Beszamel - Sernik - polskie dobro narodowe
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej...