Tort dla początkujących - łatwy przepis krok po kroku
2024-01-18
średni
60 min
4
Samodzielne przygotowanie tortu jest dość czasochłonne, ale wbrew pozorom nie takie trudne. Jeżeli po raz pierwszy zamierzasz zrobić tort - ten prosty i łatwy przepis jest właśnie dla ciebie. To nasz specjalny przepis na tort dla początkujących, który przy odrobinie wysiłku na pewno się uda.
SKŁADNIKI
- BISZKOPT:
- 12 łyżek mąki
- 6 jajek
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 łyżeczka masła i bułka tarta do formy
- PONCZ:
- 1 łyżeczka czarnej herbaty
- 4 łyżeczki cukru
- 1 łyżka spirytusu
- KREM:
- 1,5 kostki masła
- 1 szklanka cukru pudru
- 4 żółtka
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka mleka
- DEKORACJA:
- 3-4 łyżki wiórków kokosowych
- 12 obranych migdałów
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Najpierw przygotuj ciasto - bazę tortu.
- Oddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj z cukrem na jasną i puszystą masę. Białka ubij z odrobiną soli na sztywną pianę.
- Delikatnie wymieszaj masę z żółtek z pianą białkową, a następnie dodawaj porcjami mąkę, mieszając szpatułką lub mikserem na najmniejszych obrotach.
- Tak przygotowane ciasto przełóż do wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą tortownicy. Piecz około 40 minut, początkowo w 160 st. C, a po 15 minutach w 180 st. C.
- Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika i odstaw do ostygnięcia, wystudzone ciasto wyjmij z tortownicy i przekrój na 3 blaty.
- Aby przygotować krem, miękkie masło utrzyj z cukrem pudrem na puszystą masę.
- Dodaj kakao rozmieszane z mlekiem i - stale ucierając - po jednym żółtku. Dokładnie połącz składniki.
- Herbatę zaparz w połowie szklanki wrzątku, posłódź i wymieszaj. Do wystudzonej dodaj spirytus. Nasącz blaty biszkoptowe.
- Układaj blaty tortu jeden na drugim przekładając kremem. Kremem posmarować także boki i wierzch tortu.
- Udekorować tartą czekoladą, sypkim kakao lub wiórkami kokosowymi i migdałami.
Beszamel: Biszkopt idealny – jak go zrobić?
Galeria: Kremy do tortów, ciast, deserów - sprawdzone przepisy