Tort dla początkujących - łatwy przepis krok po kroku

2024-01-18
Tort dla początkujących - łatwy przepis krok po kroku
Autor: Shutterstock Domowy tort może prezentuje się mniej efektownie niż ten z cukierni, ale często bywa smaczniejszy
średni
60 min
4

Samodzielne przygotowanie tortu jest dość czasochłonne, ale wbrew pozorom nie takie trudne. Jeżeli po raz pierwszy zamierzasz zrobić tort - ten prosty i łatwy przepis jest właśnie dla ciebie. To nasz specjalny przepis na tort dla początkujących, który przy odrobinie wysiłku na pewno się uda.

SKŁADNIKI

  • BISZKOPT:
  • 12 łyżek mąki
  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 łyżeczka masła i bułka tarta do formy
  • PONCZ:
  • 1 łyżeczka czarnej herbaty
  • 4 łyżeczki cukru
  • 1 łyżka spirytusu
  • KREM:
  • 1,5 kostki masła
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 4 żółtka
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka mleka
  • DEKORACJA:
  • 3-4 łyżki wiórków kokosowych
  • 12 obranych migdałów

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Najpierw przygotuj ciasto - bazę tortu.
  • Oddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj z cukrem na jasną i puszystą masę. Białka ubij z odrobiną soli na sztywną pianę. 
  • Delikatnie wymieszaj masę z żółtek z pianą białkową, a następnie dodawaj porcjami mąkę, mieszając szpatułką lub mikserem na najmniejszych obrotach.
  • Tak przygotowane ciasto przełóż do wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą tortownicy. Piecz około 40 minut, początkowo w 160 st. C, a po 15 minutach w 180 st. C.
  • Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika i odstaw do ostygnięcia, wystudzone ciasto wyjmij z tortownicy i przekrój na 3 blaty.
  • Aby przygotować krem, miękkie masło utrzyj z cukrem pudrem na puszystą masę.
  • Dodaj kakao rozmieszane z mlekiem i - stale ucierając - po jednym żółtku. Dokładnie połącz składniki.
  • Herbatę zaparz w połowie szklanki wrzątku, posłódź i wymieszaj. Do wystudzonej dodaj spirytus. Nasącz blaty biszkoptowe.
  • Układaj blaty tortu jeden na drugim przekładając kremem. Kremem posmarować także boki i wierzch tortu.
  • Udekorować tartą czekoladą, sypkim kakao lub wiórkami kokosowymi i migdałami.
Beszamel: Biszkopt idealny – jak go zrobić?

Galeria: Kremy do tortów, ciast, deserów - sprawdzone przepisy